Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Deutsche Bank: Το πρωτογενές πλεόνασμα μειώνει την πιθανότητα τρίτου ελληνικού πακέτου

Deutsche Bank: Το πρωτογενές πλεόνασμα μειώνει την πιθανότητα τρίτου ελληνικού πακέτου

Η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης χωρίς, όμως, αυτό να φαίνεται στην ανταγωνιστικότητα, σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας για την Ευρωζώνη, Μαρκ Γουόλ

Την εκτίμηση ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος μειώνει την πιθανότητα υλοποίησης ενός τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα διατυπώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank για την Ευρωζώνη Μαρκ Γουόλ.


Μιλώντας γενικότερα για την ελληνική οικονομία εκτιμά ότι αρχίζει να δείχνει σημάδια σταθεροποίησης αν και σημειώνει ότι «θα περίμενε κανείς μία πιο θετική επίδραση του μεγέθους βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας». Αναφερόμενος στους λόγους που αυτό δεν συμβαίνει ονοματίζει, μιλώντας στη Ναυτεμπορική, την αργή πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στο ζήτημα του μη μισθολογικού κόστους της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την περιορισμένη πρόσβαση σε πιστώσεις.
Ερωτηθείς, δε, για το κατά πόσο είναι εφικτή η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2014 ο κ. Γουόλ σημειώνει ότι «οι αγορές φοβούνται λιγότερο από πριν το ρίσκο (tail risk), αυξάνοντας ευρύτερα την όρεξη κινδύνου» προσθέτοντας ότι την Αθήνα θα βοηθήσουν «το πρωτογενές πλεόνασμα και η υπόσχεση ανακούφισης του χρέους».
Καταλήγει, τέλος, στο ότι «με το δολάριο να τίθεται σε ανατίμηση και με την ισοτιμία του ευρώ να μειώνεται το επόμενο έτος, και με μία αποσαφήνιση του τοπίου γύρω από την πολιτική ηγεσία να σημειώνεται το πιο πιθανό επίσης το επόμενο έτος αν οι προεδρικές εκλογές πυροδοτήσουν βουλευτικές εκλογές, το 2015 θα μπορούσε να αποτελέσει ένα θετικό σημείο καμπής για την Ελλάδα».

http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου