Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

ΣΟΚ: το Γενικό Λογιστήριο ομολογεί νέο "κούρεμα" συντάξεων

ΣΟΚ: το Γενικό Λογιστήριο ομολογεί νέο "κούρεμα" συντάξεων

Τελικώς δεν θα αποφευχθεί το νέο "κούρεμα" των συντάξεων. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους η οποία συνοδεύει το κείμενο του πολυνομοσχεδίου. Τα ποσά που αναγράφεται ότι θα "εξοικονομηθούν" είναι πολύ μεγάλα. Δείτε ποιοι κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με νέα μείωση αποδοχών και μάλιστα πολύ σύντομα. 

Το κούρεμα αφορά αυτή τη φορά τις επικουρικές συντάξεις που χορηγούνται μέσα από το ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) αλλά και Ταμείο Επικουρικής ΑΣφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ).

Γι' αυτα τα δύο ταμεία, το γενικό λογιστήριο του κράτους αναφέρει ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση δαπάνης λόγω αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων. " Το επισπεύδον υπουργείο εκτιμά την εξοικονόμηση αυτή σε 335 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από το 2015 ενώ για το έτος 2014, η εξοικονόμηση περιορίζεται σε 169 εκατ. ευρώ. Το ποσό είναι πολύ μεγάλο ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η δαπάνη για τις επικουρικές συντάξες συνολικά, διαμορφώνεται περίπου στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Πρακτικά, για να εξασφαλιστεί ένα τόσο μεγάλο ποσό, θα πρέπει το κούρεμα να ξεπεράσει κατά μέσο όρο το 8-9%. 

Το γενικό λογιστήριο αποδίδει την εξοικονόμηση στον νέο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων ο οποίος θα ισχύσει από την 01/07/2014. Ουσιαστικά, με το νέο σύστημα, θα λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές που έχει καταβάλλει ο ασφαλισμένος προκειμένου να υπολογιστεί το ποσό που θα παίρνει. Εννοείται ότι για να εξοικονομηθούν τόσα χρήματα, θα πρέπει να υπάρξει περικοπή συντάξεων και για τους υφιστάμενους συνταξιούχους. 

Μάλιστα, το ζήτημα "μειώσεις" δεν φαίνεται να κλείνει εδώ. Όπως προκύπτει από την έκθεση του ΓΛΚ, ο ΟΑΕΔ χάνει 500 εκατ. ευρώ από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ετήσια βάση ενώ επιπλέον 100 εκατ. ευρώ χάνει το ΙΚΑ. Ποιος θα πληρώσει για να καλυφθεί αυτή η τρύπα; Από την εμπειρία με τα επικουρικά -τα οποία σημειωτέτον χάνουν περίπου 180 εκατ. ευρώ λόγω της κατάργησης φόρων υπέρ τρίτων- μπορούμε να καταλάβουμε. 

http://www.fpress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου