Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Τουρκία: Νέες συγκρούσεις με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές

Δακρυγόνα και χημικά χρησιμοποίησαν κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών σε Κωνσταντινούπουλη και Άγκυρα οι αστυνομικές δυνάμεις

Με δακρυγόνα και αντλίες νερού απάντησαν για ακόμη μια φορά οι αστυνομικές δυνάμεις κατά των τούρκων αντικυβερνητικών διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους σε Κωνσταντινούπολη και  Άγκυρα ζητώντας την παραίτηση του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμαρτυρόμενοι για τη διαφθορά στην κυβέρνηση.

Πολλοί διαδηλωτές συνελήφθησαν από μυστικούς αστυνομικούς οι οποίοι όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τους φωτογράφιζαν επί τόπου.

Νωρίτερα πολίτες είχαν βγει στους δρόμους τις Άγκυρας μοιράζοντας ψεύτικα χαρτονομίσματα του ευρώ.

Υποστηρικτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) σκόρπισαν σε κεντρικό δρόμο της τουρκικής πρωτεύουσας 30 εκατ. ευρώ σε ψεύτικα χαρτονομίσματα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ηχογραφημένες συνδιαλέξεις, στις οποίες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας φέρεται να μιλάει με τον γιο του και να του συστήνει να ζητήσει περισσότερα χρήματα στο πλαίσιο μιας επιχειρηματικής συμφωνίας.

Οι διαδηλωτές δήλωσαν εξοργισμένοι από την απόφαση της κυβέρνησης να αφεθούν προσωρινά ελεύθεροι οι γιοι  δύο πρώην υπουργών, που είχαν συλληφθεί τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο μιας έρευνας για υποθέσεις διαφθοράς που συνταράσσουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ερντογάν.

Πρόκειται για τους γιους του πρώην υπουργού Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ και του πρώην υπουργού Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν.

Επίσης ελεύθερος αφέθηκε ο ιρανός επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ ο οποίος εμπλέκεται σε σκάνδαλο που αφορά  σε μια μυστική συμφωνία για αγορά ιρανικού πετρελαίου με αντάλλαγμα χρυσό, ώστε να παρακάμπτονται οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Η είδηση για την προσωρινή αποφυλάκιση των προσώπων αυτών ήλθε στην δημοσιότητα την ώρα που ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αναγκασμένος να υπερασπίζεται τον εαυτό του έναντι κατηγοριών για διαφθορά, μετά την δημοσιοποίηση στον ιστότοπο YouTube ηχητικών αποσπασμάτων στα οποία ο ίδιος φέρεται να λέει στο γιο του πώς να κρύψει μεγάλα χρηματικά ποσά και να ζητήσει περισσότερα χρήματα από κάποιον επιχειρηματία που ζητάει μια εξυπηρέτηση.

Η αυθεντικότητα των συνομιλιών αυτών δεν έχει επαληθευτεί και ο  Ερντογάν χαρακτηρίζει προϊόν μοντάζ τις υποτιθέμενες συνδιαλέξεις και κατηγορεί για τις υποκλοπές των επικοινωνιών κυβερνητικών στελεχών υποστηρικτές του αυτοεξόριστου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, του ηγέτη του θρησκευτικού τάγματος Χιζμέτ.

Κλείνουν τα σχολεία του Γκιουλέν

Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό η τουρκική Εθνοσυνέλευση επικύρωσε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει το κλείσιμο ιδιωτικών προαπαρασκευαστικών σχολείων,  μεγάλο μέρος των οποίων ανήκουν ή ελέγχονται από τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κηρύσσει το σεβασμό των επιστημών, τον διαθρησκευτικό διάλογο και δηλώνει οπαδός της δημοκρατίας.

Τα προπαρασκευαστικά σχολεία, που παράλληλα με τα κανονικά σχολεία προετοιμάζουν εκατομμύρια ς τούρκους μαθητές για τις εισαγωγικές εξετάσεις σε γυμνάσια και στο πανεπιστήμιο, αποτελούν μια μεγάλη πηγή εσόδων για τον Γκιουλέν και το κίνημά του, το Χισμέτ.

Σύμφωνα με τον νόμο που πέρασε από την τουρκική Βουλή, τα σχολεία του Γκιουλέν πρέπει να κλείσουν έως  την 1η Σεπτεμβρίου 2015.

Ο Ερντογάν αιτιολόγησε το κλείσιμο των σχολείων αυτό στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης ενός νοσηρού εκπαιδευτικού συστήματος που τοποθετεί την Τουρκία κάτω από τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων χωρών στον αλφαβητισμό, τα μαθηματικά και τις επιστήμες.

http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου