Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014

Παπούλιας προς Λίμπερμαν: Το ισραηλινό φυσικό αέριο να μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας

Παπούλιας προς Λίμπερμαν: Το ισραηλινό φυσικό αέριο να μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας

«Πέρα από τις διαπραγματεύσεις θα υπάρξουν και αποτελέσματα», αρκέστηκε να πει ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, κ. Άβιγκντορ Λίμπερμαν, συναντήθηκε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο ο Κάρολος Παπούλιας.
Ο κ. Λίμπερμαν βρίσκεται στην Αθήνα, με στόχο την αναθέρμανση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων.
Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ θυμήθηκε ακόμα και «το βράδυ στην Ιερουσαλήμ με την ελληνική μουσική», κατά την τελευταία επίσκεψη του Κάρολου Παπούλια στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπούλιας στάθηκε στη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, εστιάζοντας τόσο στον αγροτικό τομέα, όσο και -κυρίως- στον ενεργειακό, τονίζοντας πως «θα θέλαμε η μεταφορά του φυσικού αερίου να γίνει μέσω της Ελλάδας προς την Ευρώπη».
«Και γνωρίζω ότι είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι, αλλά πιστεύουμε ότι αυτός θα είναι ο πιο επωφελής δρόμος, από την Ελλάδα προς την Ευρώπη» συμπλήρωσε.
Και συνέχισε ο Πρόεδρος: «Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά το τι συμβαίνει στην περιοχή σας -οι νέες συνομιλίες, η συμβολή του κ. Κέρι- και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η Ελλάδα είναι πάντοτε συνεπής. Ιδιαίτερα τώρα, που είναι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης γι' αυτό το εξάμηνο, πρέπει να έχουμε μια στενότερη συνεργασία, για να επιλύσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι δίνετε ιδιαίτερη σημασία εσείς, το Ισραήλ, στις σχέσεις σας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρώ εξαιρετικά πολύτιμη την επίσκεψή σας και είμαι αισιόδοξος ότι θα έχει όλα εκείνα τα αποτελέσματα που επιθυμούμε και οι δύο πλευρές. Γιατί και οι δύο πλευρές κατατείνουν στην προσπάθεια εξυπηρέτησης των συμφερόντων των λαών μας και της ύπαρξης προϋποθέσεων ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, που είναι πάρα πολύ σημαντικό» σχολίασε επίσης.
«Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε» απάντησε ο Ισραηλινός υπουργός. «Εγώ ακριβώς ήρθα για να δω ότι, πέρα από τις διαπραγματεύσεις, πέρα από τις συνομιλίες, πέρα από τα έγγραφα, θα υπάρξουν και αποτελέσματα. Και επιτρέψτε μου να πω ότι στο τέλος του 2013 το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες έχει αυξηθεί 30%, αλλά αυτό δεν είναι ακόμα αρκετό. Επίσης, και η ροή τουριστών από το Ισραήλ προς την Ελλάδα έχει αυξηθεί πάρα πολύ.  Υπάρχει συνέχεια συνεργασίας στον αμυντικό και εμπορικό τομέα».

http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου