Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Εκνευρισμός στις ΗΠΑ για Γερμανία: Καβγάς Σόιμπλε και Λιου

Νέο φραστικό επεισόδιο δημιουργήθηκε ανάμεσα στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζακ Λιου.
Αφορμή ετούτη τη φορά, η διαφωνία για τα προγράμματα λιτότητας αλλά και τους χειρισμούς απέναντι στην οικονομική κρίση, αλλά πρόκειται για την αφορμή και μόνο. Εκτιμάται πως γενικότερα οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες δεν είναι οι καλύτερες.
Όπως μετέδωσε το Mega, σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel το νέο επεισόδιο εκτυλίχθηκε την Παρασκευή το βράδυ, στην Ουάσιγκτον. Ο Σόιμπλε δέχθηκε τα πυρά των υπολοίπων ομιλητών κατά τη διάρκεια συζήτησης που λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε καβγά.

Η Κριστίν Λαγκάρντ αναγκάστηκε να παρέμβει δημόσια, να κάνει δήλωση στον ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό και να διαψεύσει τις πληροφορίες, τονίζοντας πως η ίδια δεν έχει σχέση με το περιστατικό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου και εκπρόσωποι του ΔΝΤ, επανέλαβαν ότι η Γερμανία, ως το μεγαλύτερο και πιο εύρωστο, οικονομικά, κράτος της Ευρώπης θα πρέπει να αναλάβει τις περισσότερες ευθύνες για τη διάσωση της νομισματικής ένωσης.
Επιπλέον, εμφανίστηκαν "εκνευρισμένοι" από τις μόνιμες προσταγές του Βερολίνου για λιτότητα, οι οποίες όμως ως τώρα τουλάχιστον, έχουν βυθίσει στην ύφεση την ευρωζώνη.
Έτσι, οι Αμερικανοί ζήτησαν αντί της πολιτικής λιτότητας, οι χώρες οι οποίες βρίσκονται σε κρίση, να πάρουν περισσότερο χρόνο, ώστε να μπορέσει να ανακάμψει ταχύτερα η οικονομία τους.
Επιπροσθέτως όμως έθεσαν το ζήτημα της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης σε συνδυασμό με την κατάργηση του όριου δημοσιονομικού χρέους στην Ευρωζώνη και κάλεσαν τους Γερμανούς να το δεχτούν.
Οι θέσεις αυτές προκάλεσαν την έκρηξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και των συναδέλφων του, με το Spiegel να κάνει λόγο για "όργιο φωνασκιών".
Ως τώρα δεν είχα ακούσει από κανέναν τέτοιες προτάσεις, για το τί πρέπει να κάνει η Γερμανία", φώναξε ο Σόιμπλε, ενώ ένας από τους συνεργάτες του χαρακτήρισε την πρόταση των Αμερικανών για το δημόσιο χρέος ως "συνταγή βγαλμένη από την ναφθαλίνη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου