Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Μανιτάκης: «Ρουσφέτια» τα ΝΠΙΔ που θα καταργήσουμε


Στην επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσειτις καταργήσεις φορέων από τα ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα προχώρησε μιλώντας στο Σκάι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης. «Πάρα πολύ οργανισμοί, ιδίως του ιδιωτικού δικαίου, που έγιναν πρόσφατα ή παλαιότερα, έχουνε γίνει με κριτήρια πελατειακά», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «θα αρχίσουμε απ’ τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, για τα οποία θα γίνει μια αξιολόγηση της σκοπιμότητάς τους ή όχι».

Πάντως, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έριξε το «μπαλάκι» για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο υπουργείο που υπάγονται, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες πόσος χρόνος θα χρειαστεί: «Πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε. Εκείνο που δεν μπορώ ακόμα να προκαθορίσω με ακρίβεια είναι ο χρόνος που θα απαιτηθεί» σημείωσε.

Εθελουσία μόνο για τους υπαλλήλους των οργανισμών που καταργούνται

Αναφερόμενος στον αριθμό των υπαλλήλων που θα αξιολογηθούν από τους φορείς που είναι είτε υπό συγχώνευση, είτε υπό κατάργηση, ή υπό αξιολόγηση εκτίμησε ότι μπορεί να είναι 50.000 με 70.000, σημειώνοντας ότι πρόκειται για πρόχειρη εκτίμηση.

Είπε ακόμα ότι οι υπάλληλοι της κεντρικής διοίκησης στα 17 Υπουργεία οι οποίοι θα καταγραφούν και θα αποτυπωθούν τα προσόντα τους προκειμένου να επανατοποθετηθούν στις νέες διευθύνσεις ή να μετακινηθούν σε άλλο υπουργείο ή σε άλλη διεύθυνση, είναι 58.000. Ο υπουργός χαρακτήρισε «τιτάνιο» το έργο της αξιολόγησης.

Αναφορικά με τη δυνατότητα εξαγοράς τριών πλασματικών χρόνων για όσους αποχωρούν ο κ. Μανιτάκης διευκρίνισε ότι «η εξαγορά και η εθελούσια αφορά μόνο για τους οργανισμούς που καταργούνται» και δεν θα υπάρξει πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου» για δημοσίους υπαλλήλους.

Επιπλέον, αναφερόμενος στην αναλογία 15.000 απολύσεις – 15.000 προσλήψεις, είπε ότι «πείσαμε την τρόικα ότι τους ποσοτικούς στόχους πρέπει να τους συνδυάζουμε με ποιοτικούς…. Βεβαίως εννοούμε 15.000 προσλήψεις εφόσον φύγουν 15.000… Μέσω ΑΣΕΠ και με τις ειδικές κατηγορίες που προβλέπει η νομοθεσία μας».

Γλιτώσαμε από αθρόες και οριζόντιες απολύσεις

Κατά τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης η υποχρέωση για 15.000 απολύσεις υπήρχε στο μνημόνιο από το 2011 και ενώ μέχρι τώρα έτσι όπως διατυπώνονταν, ίσως αφηνόταν να εννοηθεί «ότι θα μπορούσαν να γίνουν αθρόες, οριζόντιες, αυθαίρετες απολύσεις», τώρα αυτό που μπήκε στο μνημόνιο, μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς, συμφωνήθηκε ότι «αυτές οι αναγκαστικές αποχωρήσεις πρέπει να προέρχονται από ορισμένες πηγές, να ακολουθούν κάποιους κανόνες και κάποιες διαδικασίες και να εξυπηρετούν κάποιο σκοπό και κυρίως να γίνονται μετά από μελέτες και από αξιολόγηση».

Ο υπουργός εξήγησε ότι μέχρι το Δεκέμβριο του 2013 θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει 4.000 υπάλληλοι, σταδιακά όμως, αρχίζοντας ήδη από τους πρώτους μήνες και στη διάρκεια του 2014, θα γίνουν οι υπόλοιπες 11.000 αποχωρήσεις. «Ανά τετράμηνο, υπάρχει ένας στόχος», σημείωσε.

1000 αυτοί που θα μπουν σε αυτοδίκαιη αργία

Όσον αφορά στο που θα βρεθούν, δήλωσε ότι η μία «πηγή» είναι αυτοί οι οποίοι είναι πειθαρχικά υπόλογοι για σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα. Όπως είπε, την τελική κρίση θα την κάνουν τα αρμόδια όργανα: τα Πειθαρχικά όργανα ή το Συμβούλιο της Επικρατείας. Όπως σημείωσε «εμείς σε αυτό το καινούργιο δεσμευθήκαμε ότι πρέπει ως πολιτεία να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, να συντομεύσουμε τις προθεσμίες ώστε αυτή η νοσηρή ούτως ή άλλως, κατάσταση να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, για το συμφέρον της πολιτείας, για το συμφέρον και την τιμή των δημοσίων υπαλλήλων που διασύρονται, αλλά και για το συμφέρον των ίδιων. Εάν είναι αθώοι να αθωωθούν».

Ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση ενεργοποίησε το θεσμό της αυτοδίκαιας αργίας προσθέτοντας δύο ακόμα αδικήματα και απ’ αυτή την ενεργοποίηση προέκυψε ότι 840 ή 890 δημόσιοι υπάλληλοι που ήτανε ποινικά υπόδικοι για σοβαρά ποινικά αδικήματα έπρεπε να εμπέσουν στο καθεστώς της αργίας και άρα αυτοί να πάρουν το 1/3 του μισθού τους. Αναφορικά με το σύνολο των υπαλλήλων που θα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, εκτίμησε ότι θα είναι περισσότεροι από 1000.

Τα πλαστά πτυχία τα ψάχνει το ΣΕΕΔΔ

Αναφερόμενος σε όσους έχουν δηλώσει ψεύτικα προσόντα, είπε ότι «υπάρχουν διοικητικές διαδικασίες, υπάρχει το σώμα των ελεγκτών, των επιθεωρητών της δημόσιας διοίκησης, υπάρχει και μια συλλογική ευθύνη των αρμοδίων αρχών και ιδίως και των υπηρεσιών προσωπικού ή διοικητικού, οι οποίες οφείλουν να ενημερώνουν τους φακέλους», προσθέτοντας ότι «οι διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης των προσόντων μπορούν να γίνουν οποτεδήποτε στιγμή», αλλά «δεν μπορεί να αξιολογηθεί ένας υπάλληλος με οποιαδήποτε διαδικασία». Όπως είπε «θα μετακινηθεί σύμφωνα με τα προσόντα του και ανάλογα με το εργασιακό του προφίλ και φυσικά θα πιστοποιηθεί ότι τα προσόντα του είναι εντάξει».
Διαβάστε το προτότυπο άρθρο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου