Σάββατο, 27 Απριλίου 2013

"Μιλήστε κ. Σόιμπλε"«Αυτή η απειλητική ηθικά κατάσταση θα μπορούσε να θέσει τη Γερμανία - αργά ή γρήγορα - υπό πίεση, ώστε να κάνει, τουλάχιστον συμβολικά, υποχωρήσεις, π.χ. μέσω μιας μερικής αποποίησης των οφειλόμενων από την Ελλάδα ποσών, τα οποία θα πρέπει ούτως ή άλλως να αποποιηθεί κάποτε, επειδή η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να τα αποπληρώσει».Με αυτά τα λόγια εκφράζει την άποψή της και κλείνει το βαρυσήμαντο άρθρο της το «κάστρο» του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, η κυβερνητική «Die Welt».Με πρωτοσέλιδο «χτύπημα» και ολοσέλιδο δημοσίευμα σε εσωτερική σελίδα, στην ιστοσελίδα της, καλεί με τον τίτλο «Κύριε Schäuble, μιλήστε για τα δάνεια πολέμου» τη γερμανική κυβέρνηση να πάρει επιτέλους θέση στο θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα.

Το κομμάτι παραθέτει πολλές λεπτομέρειες από το ιστορικό και τις εξελίξεις της υπόθεσης. Γίνεται αναφορά στον διαχρονικό ρόλο του Μανώλη Γλέζου αλλά και στην «πίεση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην πλειονότητα του ελληνικού λαού» γύρω από την προβολή της σχετικής απαίτησης, καθώς και στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου.


(Μάιος 1941: Επίσκεψη Γερμανών αξιωματικών στην Ακρόπολη - Φωτογραφία που δημοσιεύει η Die Welt)

Αξίζει, ακόμα, να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα είναι το πλέον πολυδιαβασμένο στην ιστοσελίδα της «Die Welt» και πολλοί είναι οι οργισμένοι Γερμανοί που εκφράζουν «την κάθετη αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε κίνηση καλής θέλησης από την κυβέρνηση της χώρας τους». Αυτό δείχνει και πόσο λίγες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο ενός φιλικού συμβιβασμού, στο οποίο καλεί εμμέσως η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου