Οι σύλλογοι της Πιερίας που υπογράφουμε, μετά από συνάντηση εκπροσώπων μας που έγινε στις 15 Απριλίου 2013, συμφωνούμε στα παρακάτω σημεία σχετικά με τη θεσμική προστασία του Ολύμπου και ειδικότερα με το υπό εκπόνηση Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου:
Καταρχήν δηλώνουμε ότι επιθυμούμε να υπογραφεί το συντομότερο το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) για το χαρακτηρισμό της περιοχήςως Εθνικό Πάρκο, ώστε να αποκτήσει επιτέλους ο Όλυμπος τη νομική κατοχύρωση που του αξίζει και επισημαίνουμε ότιοι διαδικασίες για την υπογραφή του Π.Δ. καθυστερούν ανεπίτρεπτα.
Επιβεβαιώνουμε τις θέσεις που έχουμε δηλώσει στο ψήφισμα που είχαμε εκδώσει τον Ιανουάριο του2012 από κοινού με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις πανελλήνιας εμβέλειας. Ταυτόχρονα, αισθανόμαστε την ανάγκη ναεπανέλθουμε, καθώς το τελευταίο διάστημαέχουν σημειωθεί δυσάρεστες κατά την άποψή μας εξελίξεις.
Συγκεκριμένα, διαπιστώσαμε ότι η μελετητική ομάδα στην οποία έχει ανατεθεί από την Πολιτεία η εκπόνηση Σχεδίου Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου για την περίοδο 2013-2017, δεν υιοθετεί την πρόταση της εγκεκριμένης Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (Ε.Π.Μ.) για ολική απαγόρευση τηςθήρας μέσα στα όρια του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου αλλά αντίθετα επιχειρεί να αναδείξει το κυνήγι ως ένα «μοχλό ανάπτυξης» για την περιοχή.
Από την έρευνα που πραγματοποιήσαμε, διαπιστώσαμε ότι οι μελετητές, στο σχέδιο μελέτης που έχουν καταθέσει, δεν έλαβαν υπόψη:
ότι στην Ε.Π.Μ. προτείνεται η καθολική απαγόρευση της θήρας σε όλη την περιοχή μελέτης και
ότι σύμφωνα με το νόμο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας (ΦΕΚ 60Α΄ / 2011) το περιεχόμενο των εγκεκριμένων Ε.Π.Μ. λαμβάνεται υποχρεωτικά υπόψη για τη χωροθέτηση οποιουδήποτε έργου ή δραστηριότητας μέσα στην περιοχή προστασίας.
Η ανεπίτρεπτη αυτή ενέργεια, σε συνδυασμό με δημοσίευμα του περιοδικού «Έθνος –κυνήγι» (13/12/2012) στο οποίο η κυνηγετική κοινότητα χαιρετίζει την παραπάνω θέση των μελετητών και πανηγυρίζει για το «κατόρθωμα» της, μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο που στοχεύει στη δραματική αλλαγή της θέσης που διατυπώνεται στο σχέδιο του Π.Δ., όπου προβλέπεται ολική απαγόρευση της θήρας στο Εθνικό Πάρκο Ολύμπου.
Όλοι εμείς θεωρούμε ότι η ολική απαγόρευσητης θήρας πρέπει να διατηρηθεί και στοτελικό σχέδιο του Π.Δ. Το βασικό μας επιχείρημα έχει να κάνει με την προβληματική συνύπαρξη επισκεπτών και κυνηγών. Ο Όλυμπος, σε σχέση με άλλες ορεινές προστατευόμενες περιοχές, έχει μικρή έκταση και πολλαπλάσιο αριθμό επισκεπτών. Αυτή η συνθήκη, για ευνόητους λόγους, καθιστά απαγορευτική την κοινή άσκηση δύο δραστηριοτήτων όταν η μία από αυτές είναι η θήρα.
Αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι οι περιπατητές αποφεύγουν μεγάλο τμήμα του βουνού όταν αρχίζει η κυνηγετική περίοδος. Επειδή δυστυχώς οι σφαίρες δεν αναγνωρίζουν ούτε όρια προστατευόμενων περιοχών, ούτε το ανθρώπινο είδος, πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι η ολική απαγόρευση του κυνηγιού.
Σε διαφορετική περίπτωση ακυρώνονται όλες οι προσπάθειες για ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού. Καμιά άλλη δραστηριότητα δεν μπορεί δυστυχώς να συνυπάρξει με το κυνήγι και ο Όλυμπος, έχοντας το ειδικό βάρος που κουβαλάει αιώνες τώρα, είναι ένας τόπος που πολλοί επιλέγουν για δραστηριότητες όπως η πεζοπορία, η αναρρίχηση, η παρατήρηση πουλιών, το ορειβατικό σκι, η ποδηλασία, η καταγραφή φυτών κ.ά.
Δυστυχώς, το κυνήγι, ενώ είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να αναπτυχθεί σε ορεινές περιοχές, όταν αναφερόμαστε στο Εθνικό Πάρκο του Ολύμπου, το οποίο όταν ολοκληρωθεί το σχέδιο ανάπτυξης του, ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη χώρα μας, μοιραία πρέπει να αποβληθεί ως μια δραστηριότητα που η διεξαγωγή της δεν συνάδει με όλες τις υπόλοιπες που προαναφέρθηκαν.
Όλοι εμείς λοιπόν δηλώνουμε σταθεροί στη θέση μας για ολική απαγόρευση της θήρας στο Εθνικό Πάρκο Ολύμπου και αναμένουμε από το ΥΠΕΚΑ να προωθήσει σύντομα προς υπογραφή το Π.Δ. που θα επικυρώνει τηλειτουργία του, παρακάμπτοντας όλες τις κωλυσιεργίες που για πολλά χρόνια εμποδίζουν την υπογραφή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου