Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Στους δέκα έξι τα θύματα από τη γρίπη των πτηνών

Δέκα έξι νεκροί από την γρίπη των πτηνών. Οι αρχές προειδοποιούν για αύξηση των κρουσμάτων. Αγνωστη η προέλευση του νέου στελέχους 
Άλλοι δύο άνθρωποι πέθαναν στην Κίνα από το νέο στέλεχος Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών, ανεβάζοντας στους 16 των αριθμό των θυμάτων, με την κυβέρνηση του Πεκίνου να προειδοποιεί για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων.

Τα δύο θύματα ήταν κάτοικοι της Σαγκάης, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα, συνολικά 77, μέχρι τώρα, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.



Η ακριβής προέλευση της μόλυνσης παραμένει άγνωστη και μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Θετικά δείγματα του ιού εντοπίστηκαν σε ορισμένα πτηνά σε αγορές πουλερικών, στις οποίες οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν τις έρευνες με την βοήθεια ειδικών από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

"Επειδή η προέλευση της μόλυνσης δεν έχει εντοπιστεί είναι πολύ πιθανό να κρούσματα να συνεχίσουν να αυξάνονται", πρόσθεσε το πρακτορείο επικαλούμενο εκτίμηση των εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και Οικογενειακού Προγραμματισμού.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών Ζενγκ Γκουάνγκ τόνισε ότι το 40% των θυμάτων δεν έχουν ιστορικό επαφής με πουλερικά. "Το πώς προσβλήθηκαν αυτοί οι άνθρωποι παραμένει μυστήριο", είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με ανάλυση του Ρόιτερς, που βασίζεται σε αναφορές για τα κρούσματα, μόνο τα 10 από τα 77 άτομα που προσβλήθηκαν από τον ιό είχαν έρθει σε επαφή με πουλερικά.

Η πτηνοτροφία στην Κίνα κατέγραψε ζημιές μεγαλύτερες των 10 δισεκατομμυρίων γιουάν (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια) τις τελευταίες δύο εβδομάδες, από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος.

Οι αρχές προχώρησαν στη θανάτωση χιλιάδων πτηνών και έκλεισαν όλες τις αγορές πουλερικών στο Πεκίνο και την Σαγκάη σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την μετάδοση του ιού στους ανθρώπους.

Διεθνής ομάδα ειδικών στη γρίπη των πτηνών θα μεταβεί αυτήν την εβδομάδα στην Κίνα για να βοηθήσει στις έρευνες για τον ιό, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι κινεζικές αρχές επισήμαναν την Κυριακή πως ο ιός έχει εξαπλωθεί από την περιοχή του Δέλτα του ποταμού Γιανγκσέ στην ανατολική Κίνα, με κρούσματα να καταγράφονται στο Πεκίνο και την κεντρική επαρχία Χενάν.
 
Διαβάστε το προτότυπο άρθρο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου