Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

Στους 30 βαθμούς θα «σκαρφαλώσει» ο υδράργυρος


Καλό και ζεστό καιρό θα έχουμε στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 30 βαθμούς Κελσίου, τουλάχιστον μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ Αντώνη Λάλο, οι υψηλές θερμοκρασίες, για το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου, δεν είναι πρωτοφανές φαινόμενο.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Λάλος ανέφερε πως και παλαιότερα έχουν σημειωθεί θερμοκρασίες μέχρι και 31 βαθμούς Κελσίου κατά τον Απρίλιο και αυτό, συμπλήρωσε, οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως η μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική και η αραιή συννεφιά, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ελάχιστων θερμοκρασιών.

«Καμιά χρονιά δεν είναι ίδια. Όλα αυτά βασίζονται στην παρατήρηση. Με βάση τα μοντέλα πρόγνωσης που χρησιμοποιούμε, βλέπουμε -αυτήν τη στιγμή- ότι η καλοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι και τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας. Ωστόσο θα πρέπει να περάσουν αυτές οι μέρες για να δούμε ακριβώς σε ποιο επίπεδο θα κινηθούν οι θερμοκρασίες, καθώς μπορεί να υπάρξει μία απόκλιση συν πλην ενός βαθμού», επισημαίνει ο κ. Λάλος.
Αναφορικά με τον καιρό του Πάσχα, ο κ. Λάλος είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει ασφαλής πρόγνωση. «Τα μοντέλα πρόγνωσης δεν μας βοηθάνε για να κάνουμε ακριβείς προβλέψεις πέραν της έβδομης ημέρας, αφού τα ποσοστά ακρίβειας πέφτουν κάτω από το 50%. Πρώτη πρόγνωση για την περίοδο του Πάσχα θα έχουμε την Παρασκευή, ενώ στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας θα μπορούμε να πούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια τι καιρό θα έχει το Πάσχα», είπε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το δελτίο καιρού της ΕΜΥ, τις επόμενες ημέρες ο καιρός θα είναι καλός στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, με ηλιοφάνεια, καλή διαύγεια και ορατότητα, ενώ λίγες νεφώσεις θα υπάρχουν, κυρίως στα ορεινά, όπου το μεσημέρι και το απόγευμα θα πυκνώνουν και θα εκδηλώνονται τοπικές καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας και αλλά και της Ροδόπης. Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατεί ηλιοφάνεια, ήπιος και ζεστός καιρός, με νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας. Πιθανότητα για μπόρες υπάρχει και στα υπόλοιπα ορεινά -βουνά της Πίνδου- αλλά και στα ορεινά της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες, στα πελάγη στα 3 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο σε όλη την Ελλάδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου