Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

«Για όλα φταίει η Γερμανία» δηλώνει ο οικονομολόγος Heiner Flassbeck

Ο πρώην επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών εκτίμησε ότι δεν μπορεί να ζητάει η Γερμανία από τις άλλες χώρες να ακολουθήσουν το δικό της μοντέλο ανάπτυξης

Στο οικονομικό συνέδριο που διοργάνωσε σήμερα η Μπιεναλε της Αθήνας ο διάσημος οικονομολογος Heiner Flassbeck Διευθυντής του Τμήματος Στρατηγικών Παγκοσμιοποίησης και Ανάπτυξης της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη και τέως επικεφαλής μακροοικονομολογος στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, δεν δίστασε να τα επιρρίψει ευθύνες στη χωρά του.
Ξεκίνησε την ομιλία του ρωτώντας «ποιος φταίει;». Στη συνέχεια εξήγησε στο ελληνικό κοινό, με απλά λόγια πως όλα σχετίζονται με τον πληθωρισμό ξεκαθαρίζοντας ότι η αύξηση του εξαρτάται μόνο από τους μισθούς και το κόστος παραγωγής.

«Οι πληθωρισμοί των χωρών διαφέρουν. Από το 1999 και μετά έχουν πάρα πολλές αλλαγές στις περισσότερες χώρες εκτός της Γερμανίας. Ο λόγος απλός: Η Γερμανία όταν αποφάσισε να τονώσει την οικονομία της, ακλούθησε μια νεοκλασική συνταγή, να μειώσει τα εργατικά κόστη και άρα να μειώσει και το κόστος παραγωγής.  Όταν μπήκαμε στο ευρώ όλοι μας, ένα προϊόν που κανονικά κοστίζει 100 ευρώ για να παραχθεί, στην Ελλάδα σήμερα κόστιζε 140 ευρώ για να παραχθεί, ενώ στην Γερμανία 80 και στην Γαλλία 110... Άρα η Γερμανία έγινε ο προμηθευτής όλων των υπολοίπων χωρών σε πάρα πολλά είδη γιατί ήταν φθηνότερα.
Αγοράσαμε όλοι, ακόμα και οι Γάλλοι, τα φθηνά και πολύ γερά γερμανικά αυτοκίνητα. Βέβαια δεν είχαμε ακριβώς τα χρήματα να τα αγοράσουμε άρα δανειστήκαμε λεφτά για να τα αποκτήσουμε. Και έτσι η Γερμανία έγινε ο δανειστής και οι άλλες χώρες οι δανειζόμενοι».
Όπως μάλιστα τόνισε ο Γερμανός οικονομολόγος τώρα που ο πληθωρισμός καθορίζεται και από τη Γερμανία και όλες οι άλλες χώρες έχουν αυξήσεις στον πληθωρισμό τους, η Γερμανία ζητάει να εφαρμόσουν όλες οι άλλες χώρες τον Γερμανικό τρόπο ανάπτυξης. «Γι' αυτό σας λένε συνέχεια ότι κάνετε λάθος. Γι' αυτό τώρα σας λένε να αντιγράψτε τι κάνει η Γερμανία κ θα φτιάξουν όλα. Αυτό είναι μια βλακεία - η Ελλάδα έκοψε μισθούς και το έχει κάνει άψογα αλλά δεν τα έχετε καταφέρει ακόμα γιατί δεν φτάνετε τους Γερμανούς» τόνισε ο οικονομολόγος και πρόσθεσε:
«Θα σας πουν να κόψετε κι άλλο για να γίνετε ανταγωνιστικοί, αλλά δυστυχώς υπάρχει ένα πρόβλημα -δεν αγοράζουμε πια και ανεβαίνει η ανεργία - ήταν ένας εντελώς λάθος τρόπος -φταίει εντελώς η Γερμανία και όχι η Ελλάδα».
Όπως εκτίμησε ο  Heiner Flassbeck «Η Γερμανία δεν αυξάνει μισθούς, παρά ελάχιστα. Ούτε η Γαλλία ούτε η Ιταλία έχουν προσαρμοστεί και χάνουν λεφτά καθημερινά. Άρα σύντομα θα αναγκαστούν να κόψουν 25% κι αυτοί. Σύντομα θα έχουμε deflation και είναι αυτό που θα κάνει τα πράγματα περισσότερο τραγικά. Ελπίζω κάποιοι να ξυπνήσουν πριν η καταστροφή γίνει τεράστια!  Ένας τροπές υπάρχει για την επιβίωση του ευρώ κ αυτός είναι να αυξηθούν οι μισθοί κ το κόστος παραγωγής στη Γερμανία για να μην χρειάζεται οι άλλες χώρες να κάνουν θυσίες που δεν βγάζουν πουθενά και έτσι να καταστραφεί όλο το ευρώ. Είναι μακρινό αυτό το σενάριο και πρέπει να έχετε όλες οι χώρες του Νότου στο μέρος σας και τη Γαλλία - αλλά αν δεν το ακολουθήσετε θα πέσουμε όλοι σε κραχ».

http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου