Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Ιδιωτικοί υπάλληλοι του... Δημοσίου με επιδότηση ΕΣΠΑ

Εργασία στο Δημόσιο και όχι μόνο... δημόσια έργα θα χρηματοδοτήσει το ΕΣΠΑ. Κοινοτικοί πόροι «μαγειρεύονται» αυτήν την περίοδο από αρμόδιους παράγοντες σε Βρυξέλλες και Αθήνα για να θρέψουν υπαλλήλους που θα προσληφθούν...
σε νέες ή «ορφανές», λόγω συνταξιοδοτήσεων - κινητικότητας - απολύσεων, θέσεις εργασίας στο Δημόσιο από το 2014. Μόνο που οι όροι εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων «νέου τύπου» θα διαφέρουν εντελώς από εκείνους που γνώρισαν οι προκάτοχοι τους.
Συμφωνά με πηγές του «Κ» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι νέοι αυτοί υπάλληλοι στο Δημόσιο:
θα δουλεύουν υπογράφοντας συμβάσεις έργου.
θα έχουν ασφάλιση ΟΑΕΕ.
θα παίρνουν πολύ μικρότερο μισθό απ΄ ό,τι οι μόνιμοι ή συμβασιούχοι προκάτοχοι τους.
θα προωθούνται μέσω «εταιρειών συμβουλευτικής», «εταιρειών προσωρινής απασχόλησα» και... «προσωπικών συστάσεων».
θα πληρώνονται με κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Τις περισσότερες από τις παραπάνω όψεις του επερχόμενου δημοσίου υπαλλήλου «νέου τύπου» τις συναντά κανείς και σήμερα στις υπηρεσίες της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης.
Ωστόσο, εκείνο που ετοιμάζουν αυτήν την περίοδο άτυπες διυπουργικές ομάδες εργασίας με στελέχη από τα υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εργασίας είναι η συνένωση αυτών των «όψεων» σε ένα νέο, ενιαίο «υβρίδιο», από το οποίο θα γεννηθούν δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι στο μέλλον, ξεκινώντας από τις αρχές του 2014.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως με αυτόν τρόπο ετοιμάζεται η κυβέρνηση να καλύψει σιωπηρά, «αργά, αλλά σταθερά» τα κενά που θα αφήσει πίσω της η μείωση κατά 200.000 του προσωπικού του Δημοσίου που θα έχει συντελεστεί έως το τέλος του 2015 σε σχέση με τις αρχές του 2011.
Ο αριθμός των «εργολάβων έργου» που θα «προσληφθούν» στο Δημόσιο δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί επακριβώς από πλευράς υπουργείων Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εργασίας. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές παραδέχονται στο «Κ» πως:
Η πρώτη «δόση» προσλήψεων θα αφορά πιθανότατα 15.000 άτομα, όσα δηλαδή πρέπει να απολυθούν από το Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2014, σύμφωνα με τη μνη-μονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης.
Η δεύτερη «δόση» θα αφορά όσους από τους 25.000 δημοσίους υπαλλήλους που θα πρέπει να ενταχθούν σε καθεστώς «κινητικότητας» απολυθούν έως τα τέλη του 2013 ή τις αρχές του 2014. Ο αριθμός αυτός είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση μεταξύ τρόικας και οικονομικού επιτελείου.
Η τρίτη και πιο μακροπρόθεσμη «δόση» θα αφορά όσους ενταχθούν στον «μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας» που ετοιμάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης περίπου για τα μέσα του 2014. Δίπλα, δηλαδή, στον μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας, θα υπάρχει ένας εξίσου μόνιμος... προσλήψεων εργαζομένων με εντελώς ελαστικοποιημένες σχέσεις εργασίας. Η Κομισιόν έχει ήδη ζητήσει την αναθεώρηση του συστήματος προσλήψεων.
Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα
Για τη στελέχωση της Enterprise Greece S.A. θα προσληφθούν 80 άτομα, πέρα από τα 60 που ήδη εργάζονται στους υπό συγχώνευση φορείς Invest in Greece και Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου. Αυτοί θα συμπεριληφθούν στους 15.000 υπαλλήλους που θα προσληφθούν στο Δημόσιο έναντι ισαρίθμων που θα απολυθούν.
Την ίδια στιγμή, που δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί η τύχη της Ειδικής Υπηρεσίας για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία (ΕΥΚΕΚΟ), σε σχέση με την αλλαγή των οργανογραμμάτων του υπ. Εργασίας, ετοιμάζεται σύμβαση με 20 «συμβούλους» για τη διαχείριση ενός από τα δύο έργα προτεραιότητας (τις Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες).

capital.gr

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου