Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Βρέθηκαν τα 4,4 δισ. ευρώ για το κενό του 2014

imf.jpg

«Λευκή τρύπα» 4,4 δισ. ευρώ με την οποία μπορεί να καλυφθεί εξ ολοκλήρου το χρηματοδοτικό κενό του 2014 έχει εντοπίσει το οικονομικό επιτελείο και την έχει θέσει προς αξιολόγηση στην Τρόικα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», πρόκειται για ομόλογα που είχαν δοθεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, το 2009, με τον νόμο Αλογοσκούφη, τα οποία λήγουν το 2014.

Εάν καμφθούν οι αντιρρήσεις της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αντί να εξοφληθούν, αντικατασταθούν με νέα ομόλογα, καλύπτεται το κενό για το επόμενο έτος.

Έτσι, μπορεί να παραπεμφθεί για τον Μάιο το θέμα της επιπλέον χρηματοδότησης της Ελλάδας και να αντιμετωπισθεί ως πακέτο, μαζί με τη βιωσιμότητα του χρέους και τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2015 και το 2016.

Οι οριστικές αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο θα ληφθούν μετά τον σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, τόσο για το χρονοδιάγραμμα όσο και για τις εναλλακτικές λύσεις, έχουν αρχίσει. Σε αυτό το πλαίσιο της προετοιμασίας εντάσσεται και  η επίσκεψη στην Αθήνα, την ερχόμενη Τετάρτη, του επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ.

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του από την Ουάσινγκτον, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, σημειώνοντας πως η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο πακέτο στήριξης.

http://arouraios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου