Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ:Σε κίνδυνο οι ασθενείς από την κατάργηση των εφημεριών

Σε κίνδυνο οι ασθενείς από την κατάργηση των εφημεριών

Σε κίνδυνο οι ασθενείς από την κατάργηση των εφημεριών 

Ανοικτή επιστολή υπογράφουν γιατροί του νοσοκομείου Κατερίνης επισημαίνοντας ότι η απόφαση να καταργηθούν  οι εφημερίες ετοιμότητας για τον μήνα Οκτώβριο των ιατρών της χειρουργικής κλινικής, έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών.

Διαβάστε τι αναφέρουν στην επιστολή τους:

«Ασθενής 69 ετών, Φεβρουάριος 2013: Οξεία κοιλία, νεκρωτική παγκρεατίτιδα

Ασθενής 87 ετών, Φεβρουάριος 2013:Ολιγαιμική καταπληξία, αιμορραγία αν. πεπτικού

Ασθενής 65 ετών, Ιούνιος 2013: Τροχαίο, ενδοκοιλιακή αιμορραγία, ρήξη σπληνός

Ασθενής 15 ετών, Ιούνιος 2013: Οξεία κοιλία, διάτρηση λεπτού εντέρου

Ασθενής 51 ετών, Ιούλιος 2013: Κάκωση κοιλίας, ενδοκοιλιακή αιμορραγία, ρήξη σπληνός

Ασθενής 75 ετών, Ιούλιος 2013: Τροχαίο, ενδοκοιλιακή αιμορραγία, ρήξη μεσεντερίου

Ασθενής 23 ετών, Αύγουστος 2013: Τροχαίο, ενδοκοιλιακή αιμορραγία, ρήξη σπληνός

Ασθενής 83 ετών, Σεπτέμβριος 2013: Οξεία κοιλία, διάτρηση παχέος εντέρου

Ασθενής 21 ετών, Σεπτέμβριος 2013: Τροχαίο, ενδοκοιλιακή αιμορραγία, ρήξη σπληνός

Ασθενής 59 ετών, Σεπτέμβριος 2013: Οξεία κοιλία, διάτρηση παχέος εντέρου

Ασθενής 56 ετών, Σεπτέμβριος 2013: Οξεία κοιλία, περιτονίτιδα

Για τους περισσότερους από τους πολίτες της Πιερίας τα παραπάνω δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα, σημαίνουν όμως πάρα πολλά για γονείς, παιδιά, αδέλφια και φίλους που περίμεναν με αγωνία έξω από τις αίθουσες χειρουργείων στο Νοσοκομείο Κατερίνης, κάποιο απόγευμα, Σαββατοκύριακο ή τις άγριες μεταμεσονύκτιες ώρες.

Πρόκειται για σοβαρά περιστατικά, όπου ο εφημερεύων χειρουργός κάλεσε για βοήθεια δεύτερο χειρουργό, ευρισκόμενο σε εφημερία ετοιμότητας στο σπίτι του, προκειμένου να έχει ο ασθενής την θετικότερη δυνατή κατάληξη, ειδάλλως κινδύνευε να πεθάνει.

Ο αναπληρωτής διοικητής  του Γ.Ν.Κατερίνης  -μετά από εντολή του Διοικητή -με έγγραφό του, όπου αναφέρεται αυτολεξεί «….σας γνωρίζουμε ότι οι εφημερίες ετοιμότητας για τον Μήνα Οκτώβριο των Ιατρών της Χειρουργικής Κλινικής καταργούνται» καταργεί τις εφημερίες ετοιμότητας στην Χειρουργική Κλινική( όπως αυτές αναφέρονται στο πρόγραμμα εφημεριών Οκτωβρίου 2013 που κατέθεσε η Διευθύντρια της Χειρουργικής Κλινικής και εγκρίθηκε από το Επιστημονικό Συμβούλιο και τη Διοίκηση στις 30.9.2013), θέτοντας σε κίνδυνο ασθενείς, καθώς δεν θα υπάρχει χειρουργός σε εφημερία ετοιμότητας  να καλύψει 1. αν προκύψει επείγον χειρουργείο αυξημένης βαρύτητας  2. αν προκύψει σοβαρό χειρουργικό πρόβλημα στο ΤΕΠ ή σε κλινική του Νοσοκομείου ενώ ο μοναδικός χειρουργός θα είναι απασχολημένος σε εν εξελίξει επέμβαση.

Επίσης  με νέο έγγραφο του -με εντολή του Διοικητή- ο αναπληρωτής διοικητής  του Γ.Ν.Κατερίνης  εντέλλεσαι τους χειρουργούς που είχαν ενεργό εφημερία στις 24.10.2013 και 25.10.2013 να καλύψουν εφημερία στη Χειρουργική Κλινική του Γ.Ν. Ημαθίας, αφήνοντας το Γ.Ν. Κατερίνης χωρίς χειρουργό.

Οι απίστευτες αυτές προτάσεις βρίσκονται σε  έγγραφα εντολής κάλυψης εφημερίας από ειδικό χειρουργό του Νοσοκομείου Κατερίνης για το Γενικό Νοσοκομείο  Ημαθίας (πρώην Γ.Ν. Βέροιας), δηλαδή για την κάλυψη του νομού Ημαθίας που διαθέτει 3 χειρουργούς στη Βέροια και 3 στη Νάουσα από το Νοσοκομείο Κατερίνης που διαθέτει 4 χειρουργούς για τον Νομό Πιερίας.

Η Χειρουργική Κλινική καλύπτει τακτικά και επείγοντα χειρουργεία, τακτικά ιατρεία, ιατρείο μαστού και επείγοντα χειρουργικά περιστατικά 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο. Από τις αρχές του 2013, μετά την αποχώρηση δύο διευθυντών λόγω συνταξιοδότησης, έμεινε με 3 ειδικούς χειρουργούς, χωρίς να μειώνονται αναλόγως ούτε οι ημέρες και ώρες εφημερίας ούτε ο αριθμός των ασθενών, που αντιθέτως αυξάνεται. Τότε μετά από επανειλημμένες οχλήσεις προς τη Διοίκηση, βρέθηκε η "λύση" να εφημερεύει για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο 2013 για 5 ενεργείς εφημερίες και Μάιο 2013 για 3 ενεργείς εφημερίες με την συναίνεσή του πάντα, ο Κατερινιώτης στην καταγωγή επικουρικός χειρουργός του Νοσοκομείου Βέροιας, όντας ο πέμπτος ειδικός χειρουργός του Νοσοκομείου Βέροιας τότε, ενώ τον Ιανουάριο και Ιούνιο 2013 το πρόγραμμα εκτελέστηκε από τους εδώ 3 χειρουργούς μόνο (που μεταφράζεται 9-11 ενεργείς εφημερίες και 8-12 εφημερίες ετοιμότητας έκαστος). Τον Ιούλιο 2013 κάπως σταθεροποιήθηκε προσωρινά η κατάσταση με την πρόσληψη επικουρικού χειρουργού ετήσιας σύμβασης, για να θεωρηθεί αυτές τις μέρες από την Διοίκηση του Γ.Ν. Κατερίνης ότι μπορεί να «παραχωρεί» σε άλλα Νοσοκομεία τους  χειρουργούς, οι οποίοι όπως προαναφέρθηκε από 1.1.2013 έως και σήμερα δουλεύουν υπερβαίνοντας κάθε διάταξη προστασίας των δικαιωμάτων του εργαζομένου και βάζοντας  σε κίνδυνο τη ψυχική και σωματική τους υγεία για το καλό των ασθενών του νομού Πιερίας.

Κάναμε υπομονή πολλούς μήνες και θεωρούσαμε ότι συνδικαλιστικά προβλήματα και δυσλειτουργίες του Νοσοκομείου ενδιαφέρουν ελάχιστους, όταν πολλοί συμπολίτες μαστίζονται από την ανεργία ή την φτώχια. Η τελευταία απόφαση όμως κατάργησης των εφημεριών ετοιμότητας, και η αυταρχικότητα που επιδείχθηκε, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Με αυτή την επιστολή θελήσαμε να δημοσιοποιήσουμε το θέμα, ώστε ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Αν λοιπόν βρεθείτε στα Επείγοντα Χειρουργικής με ουρολογικό πρόβλημα και δεν εφημερεύει ουρολόγος, με ΩΡΛ πρόβλημα και δεν εφημερεύει ΩΡΛ, με οφθαλμολογικό πρόβλημα και δεν εφημερεύει οφθαλμίατρος ή με χειρουργικό πρόβλημα και ο χειρουργός με τους ειδικευόμενους ιατρούς βρίσκεται στο χειρουργείο, απευθυνθείτε στη  Διοίκηση που είναι υπεύθυνη για τη δημιουργηθείσα κατάσταση.

Με τιμή

Δήμητρα Μανωλακάκη – Διευθύντρια Χειρουργικής

Νικόλαος Γκιάτας – Επιμελητής Α΄ Χειρουργικής

Μιλτιάδης Χανδόλιας – Επιμελητής Β΄ Χειρουργικής

Σοφία Ιωσηφίδου – Επιμελήτρια Β΄ Χειρουργικής, Επικουρική Ιατρός»

http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου