Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Ρουμελιώτης: Το ΔΝΤ γνωρίζει ότι απέτυχε στην Ελλάδα

Το Διεθνές Νομισματικό ταμείο βρίσκεται σε δυσχερή θέση, καθώς οι προβλέψεις του για την Ελλάδα «πέσανε παταγωδώς έξω», με τεράστιο κοινωνικό κόστος, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega o πρώην εκπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης.
«Το ΔΝΤ βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη θέση αυτή τη στιγμή, σε σχέση με την Ελλάδα, γιατί είχε κάνει προβλέψεις οι οποίες πέσανε παταγωδώς έξω. Βασικά αυτό που πειράζει τώρα το Ταμείο είναι ότι αρχίζει να γίνεται κατανοητό ότι αυτές οι λανθασμένες προβλέψεις είχαν ένα τεράστιο κοινωνικό κόστος» ανέφερε ο κ. Ρουμελιώτης.
«Αισθάνονται άβολα γι΄ αυτό» είπε και εξήγησε ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια χάσαμε το 30% του ΑΕΠ και η ανεργία εκτοξεύτηκε στα ύψη, αγγίζοντας στο 28%, ενώ οι σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου δεν θα ξεπερνούσε το 14%.
«Αυτά είναι συνεννοημένα μεταξύ τους, κάθε φορά που έρχονται εδώ αναλαμβάνουν ο ένας το ρόλο του κακού και ο άλλος το ρόλο του καλού. Αυτή τη φορά έχει αναλάβει το ρόλο του καλού το ΔΝΤ και τον ρόλο του κακού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», τόνισε.

Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ πρόσθεσε: «Δεν θα υπήρχε θέμα τώρα να συζητάμε και να δραματικοποιούμε το πως θα βρεθεί το χρηματοδοτικό κενό, αν θα είναι 2 ή 4 δισ. από τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες είναι διατεθειμένες να επιμηκυνθούν τα κρατικά ομόλογα που έχουν στα χέρια τους. Δεν το επιτρέπει πάλι η τρόικα. Με αυτή τη συνεχή άρνηση και την επικέντρωση σε δευτερεύουσης σημασίας θέματα, όπως αν θα γίνει η όχι η διαθεσιμότητα στις 31 Δεκεμβρίου, εάν θα ισχύσει ή όχι η πρόταση της κυβέρνησης σε ότι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Πρέπει η Ελλάδα να μπει σε μια αναπτυξιακή τροχιά».
Ο πρώην εκπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ εκτίμησε εξάλλου ότι «δεν πρόκειται να συζητηθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους πριν από τις Ευρωεκλογές», λόγω της στάσης που τηρεί κυρίως η γερμανική πλευρά, και ακόμα και τότε δεν θα τεθεί «σε καμία περίπτωση» θέμα κουρέματος του χρέους.
«Τα μόνα που θα συζητηθούν είναι μία μείωση των επιτοκίων των δανείων του EFSF, επιμήκυνση, και ενδεχομένως μεταφορά ενός ποσού που δόθηκε στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους από το δημόσιο χρέος στο Ταμείο (σ.σ. στον ESM)» δήλωσε.
Ερωτηθείς γιατί η συζήτηση για το χρέος θα γίνει μετά τις Ευρωεκλογές, ο κ. Ρουμελιώτης απάντησε: «Διότι αυτή είναι η στάση της Γερμανίας. Το απέκλεισε δημοσίως. Ακόμα και οι Σοσιαλδημοκράτες, που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ενώ αρχικά είχαν μία θετική στάση σε αυτό το θέμα της απομείωσης του χρέους, στη συνέχεια άλλαξαν τη στάση τους».

http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου