Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Επεισόδια στις διαδηλώσεις κατά των πολιτικών λιτότητας στη Ρώμη

Επεισόδια στις διαδηλώσεις κατά των πολιτικών λιτότητας στη Ρώμη

Στους δρόμους κατέβηκαν το Σάββατο χιλιάδες Ιταλοί για να διαδηλώσουν κατά των πολιτικών λιτότητας και υπέρ των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών. Δεν έλειψαν, ωστόσο, τα επεισόδια.
Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση, που σύμφωνα με τους διοργανωτές ξεπέρασαν τα 70.000 άτομα, αντιδρούν και στη δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας.
Νωρίς το βράδυ σημειώθηκαν συγκρούσεις μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών στη Ρώμης. Ομάδα νεαρών, φορώντας μάσκες, πέταξαν βόμβες μολότοφ, μπουκάλια, πέτρες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς προς τις αστυνομικές δυνάμεις και αβγά σε τράπεζες.
Η Αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τους διαδηλωτές χρησιμοποιώντας κλομπ.
Νωρίτερα, περίπου 10 νεαροί με καλυμμένα τα πρόσωπά τους πέταξαν μπουκάλια προς την κατεύθυνση των μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης CasaPound κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ρώμης «Τέρμινι».

Νεαροί ακροδεξιοί κατέβηκαν στον δρόμο, σε απόσταση αναπνοής από τον κύριο κορμό της πορείας, φορώντας κράνη και κρατώντας ρόπαλα. Η παρέμβαση της Αστυνομίας, ωστόσο, δεν επέτρεψε στα μέλη του Casa Pound να προχωρήσουν, ενώ μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων στη διαδήλωση φώναξε το σύνθημα «είμαστε όλοι αντιφασίστες».
Στη διαδήλωση συμμετείχαν και πολλοί μετανάστες, κρατώντας πανό που έγραφαν «Λαμπεντούζα» (το ιταλικό νησί στα ανοιχτά του οποίου ναυάγησαν πρόσφατα δύο πλοιάρια που μετέφεραν μετανάστες).
Συνολικά, κινητοποιήθηκαν πάνω από 5.000 αστυνομικοί και τα μέτρα φύλαξης ήταν ιδιαίτερα αυξημένα σε «ευαίσθητους στόχους» όπως το κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, η Γερουσία και η Βουλή της Ρώμης. Πολλά καταστήματα στο κέντρο της Ρώμης παρέμειναν κλειστά.
Μετά την απέλαση πέντε Γάλλων, η Αστυνομία της Ρώμης έκανε γνωστό ότι το τελευταίο 24ωρο εντοπίσθηκαν άλλα εννέα άτομα που έφεραν σε σακίδια ξύλινα και σιδερένια δοκάρια και τους απαγορεύθηκε η συμμετοχή στην διαδήλωση.
«Δεν είμαστε βίαιοι, θέλουμε απλώς να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Κάποιοι θέλουν να μας παρουσιάσουν ως ταραξίες » δηλώνουν μέλη του κινήματος No Tav, που προσπαθούν να αποτρέψουν την δημιουργία της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας, η οποία θα πρέπει να συνδέει το Τορίνο με την γαλλική πόλη της Λυών.

http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου