Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Die Zeit: Κλείνει το «πακέτο» για την Ελλάδα

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είναι στην τελική φάση της εκπόνησης του νέου ελληνικού πακέτου, το οποίο για την Ελλάδα επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Die Zeit».

Νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, με νέες πιστώσεις, χαμηλά επιτόκια, μεγαλύτερα διαστήματα αποπληρωμής και μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Die Zeit» στην ηλεκτρονική έκδοσή της.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «το ελληνικό πακέτο παίρνει μορφή» και γίνεται λόγος για χρηματοδοτικό κενό ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, το οποίο δημιουργείται, όπως αναφέρει η εφημερίδα, επειδή οι κεντρικές τράπεζες αρνούνται να επιμηκύνουν τη διάρκεια των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Κατεξοχήν πολέμιος αυτής της προοπτικής, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, είναι ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγιέ.

Αξιοποίηση αδιάθετων κονδυλίων, παρέμβαση ΕΚΤ

Η λύση που βρίσκεται υπό επεξεργασία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αξιοποίηση των κονδυλίων που προορίζονταν αρχικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και παρέμειναν αδιάθετα και την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, εάν αποδειχθεί ότι αυτά δεν επαρκούν. Το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να εκδώσει ομόλογα μικρής διάρκειας, τα οποία θα μπορούσαν να πωληθούν στις ιδιωτικές τράπεζες, οι οποίες με την σειρά τους θα τα χρησιμοποιούσαν ως εγγύηση προκειμένου να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση μέσω της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, σχεδιάζονται νέα σενάρια για την Ελλάδα, επειδή μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας θεωρείται απίθανη η επιστροφή της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ένα ενδεχόμενο είναι η χρηματοδότηση της Ελλάδας ως τις αρχές του 2016, οπότε και εκπνέει το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με ένα ποσό το οποίο εκτιμάται σε «μεγάλο μονοψήφιο αριθμό» δισεκατομμυρίων.

Η «Zeit» υποστηρίζει μάλιστα ότι οι Ευρωπαίοι επιχείρησαν να πείσουν για αυτό το ΔΝΤ κατά την πρόσφατη σύνοδο στην Ουάσιγκτον, το Ταμείο ωστόσο φαίνεται να επιμένει για ένα πραγματικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

http://www.efsyn.gr

1 σχόλιο:

  1. http ://pieria2004.wordpress.com/page/2/
    ΤΗ ΘΑ ΨΗΦΗΖΕΣ ΣΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
    ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 55.7% (1,455 votes)


    ΣΥΡΗΖΑ 13.48% (352 votes)


    ΑΛΛΟ 10.22% (267 votes)


    ΤΙΠΟΤΑ 8.92% (233 votes)


    ΝΔ 4.86% (127 votes)


    ΚΚΕ 3.83% (100 votes)


    ΠΑΣΟΚ 2.07% (54 votes)


    ΔΗΜΑΡ 0.92% (24 votes)



    Total Votes: 2,612

    ΑπάντησηΔιαγραφή