Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

To "κόλπο" για να καθυστερήσει η λυπητερή της εφορίας όταν συμπληρώνετε ηλεκτρονικά τη φορολογική δήλωση

Από τα 2 εκατ. φορολογούμενους που υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη δήλωση, ελάχιστοι ζητούν ενημέρωση για την εκκαθάριση φόρου εισοδήματος

Το κόλπο για να πληρώσουν όσο το δυνατόν αργότερα τη λυπητερή της εφορίας φαίνεται πως ανακάλυψαν πολλοί φορολογούμενοι. Καθοδηγούμενοι ίσως και από τους λογιστές τους, φαίνεται πως η πλειοψηφία σχεδόν όσων έσπευσαν να κάνουν ήδη την ηλεκτρονική τους δήλωση, αποφεύγουν να επιλέξουν το «κουτάκι» που αναγράφει «επιθυμώ να ενημερωθώ ηλεκτρονικά για την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος». Έτσι μπορεί να «γλιτώσουν» και ένα μήνα στην καταληκτική διορία πληρωμής του φόρου τους.
Η σχετική επιλογή εμφανίζεται στο κάτω-κάτω μέρος της πρώτης οθόνης που ανοίγει όταν κάποιος συμπληρώσει τον κωδικό εισόδου του στην διαδικτυακή εφαρμογή του Taxisnet (στην διεύθυνση www. gsis. gr).

Απονήρευτοι στην αρχή ορισμένοι, αφού πρώτα η εφαρμογή τους ζητούσε να επιβεβαιώσουν τα ονομαστικά στοιχεία τους και τη διεύθυνσή τους χωρίς τα οποία δεν προχωρούν στην επόμενη οθόνη με τη φόρμα της δηλώσεως που πρέπει να συμπληρώσουν, έκριναν χρήσιμο να απαντήσουν θετικά στην ερώτηση που έβλεπαν να τους απευθύνει το υπουργείο, θεωρώντας πως έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.
Στην πορεία όμως οι περισσότεροι από τους περίπου 2 εκατ. φορολογουμένους που μπήκαν στην εφαρμογή, είτε απέστειλαν την δήλωση είτε απλώς την συμπληρώνουν και την αποθηκεύουν για να ξαναμπούν άλλη φορά, άφησαν ασυμπλήρωτο το πεδίο με την ερώτηση. Φαίνεται πως εξασφαλίζουν έτσι ότι προκειμένου να πληρώσουν τον φόρο, θα πρέπει πρώτα να γίνει ομαδική εκκαθάριση των δηλώσεων που θα περιλαμβάνει τη δική τους, να αποσταλούν τα στοιχεία τους στα τυπογραφεία των ΕΛΤΑ και να εκτυπωθούν, να μπουν σε φακέλους και να ταχυδρομηθούν, μια διαδικασία δηλαδή που μπορεί να πάρει και ένα μήνα.
Αντιθέτως φοβούνται πως αν συμπληρώσουν το «κουτάκι» δηλώνοντας πως επιθυμούν να ενημερωθούν για την οφειλή τους ηλεκτρονικά, ο χρόνος που θα έχουν στη διάθεσή τους για να προβούν σε πληρωμή συντομεύεται κατά το ήμισυ. Καθώς λεφτά δεν τους βρίσκονται, θέλουν έτσι να μεταθέσουν την ημερομηνία πληρωμής για αργότερα. Εις γνώσιν τους βέβαια, ότι έτσι κινδυνεύουν να χάσουν τις τρεις διμηνιαίες δόσεις που θα είχαν για να πληρώσουν και οι οποίες, αν αργήσει η ειδοποίηση, μπορεί αν συμπτυχθούν σε δύο.

http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου