Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Στο «σφυρί» ελληνικά νησιά!

«Πωλείται. Ιδιόκτητο νησί, σε προνομιακή θέση, στον Τορωναίο κόλπο. Οικοδομήσιμο, 500 μέτρα από την ακτή. Τιμή εκκίνησης 10 εκατομμύρια ευρώ. Επικοινωνήστε στο τηλέφωνο... Δείτε φωτογραφίες στην ιστοσελίδα...»

Η περίπτωση του συγκεκριμένου νησιού που πωλείται για πρώτη φορά μέσω δημοπρασίας στη χώρα μας δεν είναι μοναδική. Ιδιόκτητοι επίγειοι παράδεισοι αναζητούν αγοραστές, η πώλησή τους όμως αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση. Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς ακινήτων, η κρίση, τα γραφειοκρατικά και ιδιοκτησιακά ζητήματα ωθούν τους ιδιοκτήτες στην πώληση νησιών και η μέθοδος της δημοπρασίας ίσως προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον για την αξιοποίησή τους.

Σαράντα νησάκια στη Χαλκιδική

Μόνο η Χαλκιδική διαθέτει 40 ιδιωτικά νησάκια! Περισσότερο γνωστά είναι τα Σπαλαθρονήσια στη Σιθωνία, με το μεγαλύτερο να βγαίνει στο «σφυρί» τον Σεπτέμβριο. «Είναι μια πρωτότυπη ιδέα να το πουλήσουμε μέσω δημοπρασίας. Εμείς οι κληρονόμοι δεν μπορούμε να το αξιοποιήσουμε. Υπάρχει όμως δυνατότητα εκμετάλλευσης είτε από ιδιώτη ή από επενδυτές για τη δημιουργία ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων», ανέφερε ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών του νησιού Αγγελος Φιλιππίδης.

«Εκτός από τα Σπαλαθρονήσια, που δεν πωλούνται όλα αυτή την περίοδο, στη Χαλκιδική υπάρχει και το νησάκι του Γεροθανάση, μετά το ''Πόρτο Καρράς'', που ανήκει σε Βορειοελλαδίτες. Ένα στρογγυλό νησί, πευκόφυτο, έκτασης 50 στρεμμάτων», είπε στον «ΑτΚ» ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, Γρηγόρης Λιάντας.

Όπως περιγράφει, σύμπλεγμα νησιών συναντά κανείς και μπροστά από τη Βουρβουρού. Γνωστότερο και μεγαλύτερο ο Διάπορος, που πουλήθηκε σε αρκετούς ιδιοκτήτες. Στα χέρια ιδιώτη ανήκει και το Κέλυφος, γνωστό ως Χελώνα, λόγω του σχήματός του, απέναντι από το Νέο Μαρμαρά. «Είναι βραχώδες, απλώνεται σε 80 στρέμματα και οι ιδιοκτήτες του επιχείρησαν να το πουλήσουν πριν από είκοσι χρόνια. Ιδιόκτητα νησιά υπάρχουν και στην περιοχή της Καβάλας», επισημαίνει ο κ. Λιάντας.

Δύσκολη η πώληση

Ορισμένα νησιά έχουν μπει στο στόχαστρο αγοραστών αλλά οι προσπάθειες να πουληθούν δεν καρποφόρησαν. Κτηματομεσίτης που έχει αναλάβει αγοραπωλησίες νησιών αναφέρει ότι οι ενδιαφερόμενοι δε βάζουν... πλώρη, επειδή είτε τα βρίσκουν ακριβά ή προκύπτουν εμπλοκές από υπηρεσίες (δασική, αρχαιολογική) και απαιτούνται εγκρίσεις τεσσάρων υπουργείων.

«Ξένοι αγοραστές είχαν δείξει ενδιαφέρον για τα Σπαλαθρονήσια, ανάμεσά τους ένας Σαουδάραβας. Είχε ενημερωθεί και ο Ρώσος μεγιστάνας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ο οποίος αγόρασε τον Σκορπιό του Ωνάση», σημείωσε ο κ. Λιάντας, προσθέτοντας ότι τους τελευταίους μήνες το ενδιαφέρον Ρώσων, Κινέζων και Βούλγαρων επενδυτών στρέφεται στην αγορά όχι τόσο νησιών όσο εκτάσεων ή ξενοδοχείων σε παραθαλάσσιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας για τη μετατροπή τους σε τουριστικές μονάδες.

Τις δημοπρασίες για την πώληση νησιών προωθεί ο Σταύρος Μυρωνίδης, ιδιοκτήτης οίκου δημοπρασιών ο οποίος ανέλαβε τη δημοπράτηση του μεγάλου Σπαλαθρονησίου. «Η διαδικασία δημιουργεί δίχτυ ασφαλείας γύρω από τον επενδυτή και τον ιδιοκτήτη, καθώς προϋποθέτει λεπτομερή έλεγχο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και διευκολύνσεις στη γραφειοκρατική διαδικασία. Ήδη με έχουν προσεγγίσει και άλλοι Έλληνες ιδιοκτήτες νησιών οι οποίοι επιθυμούν την πώληση της γης τους με τη συγκεκριμένη μέθοδο», δήλωσε.

http://www.agelioforos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου