Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Κληροδοτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών - Δεν υπάρχει Ίδρυμα “Διονύση Πασχάλη”

Ίδρυμα… «γιοκ»!
Δεν υπάρχει Ίδρυμα «Διονύση Πασχάλη», σύμφωνα με τη Διεύθυνση Κληροδοτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.
Έχει κατατεθεί σχετικός φάκελος, αλλά ακόμα δεν έχει υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα
Δεν υπάρχει Ίδρυμα «Δ. Πασχάλη», όπως προέκυψε από έρευνα που έκανε η «Πολιτεία» στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Το υπό σύσταση Ίδρυμα, μπορεί να φέρεται πως έχει δαπανήσει χρήματα σε αγαθοεργίες και χορηγίες, μπορεί να διαθέτει πρόεδρο και ιστοσελίδα, αλλά δεν έχει νομική υπόσταση. Το Προεδρικό Διάταγμα που πιστοποιεί την παρουσία και το ρόλο του, δεν έχει υπογραφεί ακόμη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η νομοθεσία που περιγράφει την ίδρυση ενός ιδρύματος είναι σαφής, όπως σαφής είναι η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για την λειτουργία του. Αφορμή του ρεπορτάζ, στάθηκε η «ευγενική» αντίδραση των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, στην ανακήρυξη του Διονύση Πασχάλη (ιδρυτή του υπό ίδρυση ιδρύματος «Δ. Πασχάλη») σε επίτιμο δημότη Κατερίνης. Η φράση που ακούστηκε σε εκείνο το δημοτικό συμβούλιο «και το ότι συζητάμε για μια τέτοια απόφαση πάνω από δυο λεπτά, θα έπρεπε να προβληματίσει εκείνους που φέρανε την πρόταση», ήταν η «σπίθα» που άναψε τη φωτιά της έρευνας.
Αρχικά, επισκεφθήκαμε τη σελίδα του Ιδρύματος (www.paschalis-foundation.gr), όπου μπορεί να υπάρχουν οι σκοποί του Ιδρύματος («Σκοποί του ιδρύματος είναι η μέριμνα, φροντίδα και προσπάθεια για τη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία και προκοπή των οικονομικά αδύναμων ανθρώπων της Ελλάδας»), αλλά σε κανένα σημείο της δεν αναφερόταν το ΦΕΚ του Προεδρικού Διατάγματος.
Για το λόγο αυτό, απευθυνθήκαμε στο Ίδρυμα (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) ζητώντας από τους υπευθύνους «για τις ανάγκες του ρεπορτάζ» να μας αποστείλουν το σχετικό ΦΕΚ. Κάτι που δεν έγινε μέχρι τη στιγμή που γράφτηκαν αυτές οι γραμμές.

Το επόμενο βήμα, ήταν να επικοινωνήσουμε με το Υπουργείο Οικονομικών και τη διεύθυνση Κληροδοτημάτων η οποία έχει υπό την εποπτεία της τα Ιδρύματα ανά την Ελλάδα. Κατόπιν συνεχών επικοινωνιών με διάφορα στελέχη (εκ των οποίων κανένα δεν γνώριζε περί του εν λόγω ιδρύματος), τελικώς βρέθηκε η άκρη του νήματος. Επικοινωνώντας με συγκεκριμένο στέλεχος, αφού πρώτα μας επιβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο ίδρυμα», μας ενημέρωσε ότι έχει κατατεθεί σχετικός φάκελος (το 2012), ο οποίος «περιμένει» τις υπογραφές των συναρμοδίων υπουργών ή υφυπουργών. «Ίσως να είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία», μας είπε χαρακτηριστικά, «αλλά ο ανασχηματισμός και ο ορισμός νέων υφυπουργών θα καθυστερήσει κι άλλο την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος», ανέφερε. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Υπουργείο Οικονομικών έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, αλλά θα πρέπει να υπογραφεί το Π.Δ. από τους αρμόδιους υπουργούς ή υφυπουργούς Παιδείας, Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας. Αυτό θα γίνει, αφού πρώτα οι υπουργοί παραχωρήσουν αρμοδιότητες στους νέους υφυπουργούς. «Μόλις πάρει τις υπόλοιπες υπογραφές, το ΠΔ θα πάει για υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα δημοσιευθεί στον Φύλλο της Κυβερνήσεως», ήταν η απάντηση.
Από το ρεπορτάζ προκύπτει, οτι δεν υπάρχει «Ίδρυμα» (τουλάχιστον ακόμα) και εν πάσει περιπτώσει έτσι όπως παρουσιαζόταν μέχρι τώρα. Αυτό το σημείο γεννάει και μια σειρά άλλων ερωτημάτων, όπως με ποιον τρόπο έγιναν οι δωρεές από ένα ίδρυμα που δεν υπάρχει.
Να σημειωθεί, ότι πολλές φορές τα μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στην προσφορά του Ιδρύματος «Δ. Πασχάλη», αλλά ουδέποτε υπήρξε έστω κάποια «άτυπη» ενημέρωση ως προς το θέμα του Ιδρύματος. Εξάλλου, ο Δήμος Κατερίνης ανακήρυξε επίτιμο δημότη τον κ. Πασχάλη «ως πρόεδρο του ομωνύμου Ιδρύματος », μέσω του οποίου καλύφθηκαν ακόμη και πάγιες ανάγκες σχολείων του Δήμου Κατερίνης.
Τα 6 βήματα για να γίνει ένα Ίδρυμα
1. Σύνταξη της ιδρυτικής πράξης του ιδρύματος από το δικηγόρο και υπογραφή της από τον ιδρυτή
2. Υποβολή της ιδρυτικής πράξης στο αρμόδιο Υπουργείο (Υποδείγματα του προεδρικού διατάγματος έγκρισης της συστατικής πράξης του ιδρύματος, όπου και αναφέρονται τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να περιέχει ο περιεχόμενος στην ιδρυτική πράξη οργανισμός του ιδρύματος. Οι ενδιαφερόμενοι παραλαμβάνουν το σχετικό υπόδειγμα από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, Διεύθυνση Κληροδοτημάτων)
3. Γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εθνικών Κληροδοτημάτων (Το Συμβούλιο αυτό προβλέπεται από τα άρθρα 3επ. του α.ν .2039/1939 και η αρμοδιότητά του σχετίζεται με τα κοινωφελή ιδρύματα του α.ν .2039/1939. Μεταξύ άλλωνελέγχει την επάρκεια της περιουσίας για την εξυπηρέτηση των σκοπών του ιδρύματος καθώς επίσης και τον κοινωφελή ή μη χαρακτήρα αυτού)
4. Σύνταξη και υπογραφή του εγκριτικού Προεδρικού Διατάγματος (Το ίδρυμα αποκτά νομική προσωπικότητα με τη δημοσίευση του διατάγματος που εγκρίνει τη σύστασή του (ΑΚ 108) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Κατά του διατάγματος επιτρέπεται αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ομοίως αίτηση ακυρώσεως επιτρέπεται και κατά της αρνήσεως ή της παραλείψεως της αρχής για την έκδοση διατάγματος
Το εγκριτικό Προεδρικό διάταγμα από την αρμόδια αρχή, δηλαδή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά από πρόταση του αρμόδιου Υπουργού (για τα κοινωφελή ιδρύματα αρμόδιο είναι το Υπουργείο Οικονομικών κατά το άρθρο 2 παρ. 5 α.ν . 2039/1939, για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, άρθρο 6 παρ. 3 Ν 1111/72) . Ο έλεγχος στον οποίο προβαίνει η διοίκηση είναι έλεγχος τόσο νομιμότητας όσο και σκοπιμότητας (ΣτΕ 3127/1990, ΝοΒ 39, 633). Το διάταγμα πρέπει να αναφέρει την περιουσία που αφιερώνεται και το σκοπό του ιδρύματος αλλιώς είναι ανυπόστατο (ΣτΕ 1059/1978, ΝοΒ 26, 1265). Ο νομοθέτης απαιτεί την έκδοση διατάγματος για τη σύσταση του ιδρύματος καθώς θεωρεί πως οι σκοποί των ιδρυμάτων είναι ζήτημα γενικότερης ή ειδικότερης πολιτικής του κράτους και γι’ αυτό η έγκρισή τους πρέπει να αφήνεται στην κρατική εξουσία.)
5. Δημοσίευση του εγκριτικού Προεδρικού Διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
6. Μεταβίβαση της ταχθείσας περιουσίας από τον ιδρυτή στο ίδρυμα.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “ΠΟΛΙΤΕΙΑ” της Πιερίας

http://en-olympo.blogspot.gr/2013/07/blog-post_10.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου