Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Ο κουμπαράς ήταν γεμάτος με... τις γκάφες των αρμοδίων

Βγήκαν ξανά τα «μαχαίρια» στις τράπεζες, με αφορμή την πώληση του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου».

Ο κουμπαράς ήταν γεμάτος με... τις γκάφες των αρμοδίων

Την ίδια ώρα, για κάθε διαδικασία που έχει ακολουθηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σχετικά με τον διαγωνισμό του «Νέου ΤΤ», η τρόικα έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της και τα εμπλεκόμενα πιστωτικά ιδρύματα (Alpha, Εθνική και Πειραιώς) στον διαγωνισμό αμφισβητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τη νομιμότητα των κινήσεων του ΔΣ του ΤΧΣ.

Μια απλή διαδικασία συγχώνευσης Eurobank και ΤΤ, εφόσον αυτή κρίθηκε ότι θα λειτουργήσει υπέρ της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, έγινε θρίλερ. Και έδωσε μέσα σε 4 μήνες ένα δεύτερο «ηχηρό» μήνυμα στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα (μετά το «σπάσιμο» του deal ETE - Eurobank) ότι οι πρακτικές στη χώρα μας δεν είναι αξιόπιστες και οι διαδικασίες δεν τηρούνται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Ήθελαν συγχώνευση

Ο κουμπαράς ήταν γεμάτος με... τις γκάφες των αρμοδίων

Η εκτίμηση παραγόντων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και της τρόικας ήταν ότι η συγχώνευση της Eurobank με το ΤΤ θα έπρεπε να γίνει χωρίς διαγωνισμό, αφού το ΤΧΣ κατέχει το 100% των μετοχικών κεφαλαίων και των δύο τραπεζών. Ομως το ΤΧΣ άνοιξε διεθνή διαγωνισμό και 15 ώρες πριν από τη λήξη προθεσμίας για την κατάθεση προσφορών (σ.σ.: περασμένη Τρίτη) αποφάσισε να συνεκτιμήσει τις επιστολές της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι οποίες δεν αμφισβητούν ότι η απόφαση για το σε ποια τράπεζα θα πάει το ΤΤ είναι του ΤΧΣ, αλλά παραθέτουν μία ουσιαστική παράμετρο: ότι οι τράπεζες που λαμβάνουν ρευστότητα από τον ELA, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κεφάλαια για εξαγορά τράπεζας, παρά μόνο για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας, καθώς και για τη διοχέτευση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Ως εκ τούτου, οι προτάσεις θα έπρεπε να γίνουν με μετοχές και όχι με μετρητά, το οποίο θα μπορούσε να πράξει μόνο η Eurobank. Γι' αυτό η ενημέρωση αυτή προς τις τράπεζες από την Goldman Sachs -που διενεργεί τις διαδικασίες του διαγωνισμού για λογαριασμό του ΤΧΣ- εκλήφθηκε είτε ως «αλλαγή των όρων» είτε ως «φωτογραφική περιγραφή» του «νικητή». Η κατάσταση θα περιπλεκόταν ακόμα περισσότερο εφόσον υπήρχε ενδιαφέρον ξένης τράπεζας, καθώς το ΤΧΣ θα υποχρεούνταν να την προκρίνει, εφόσον δίνονταν μετρητά για την εξαγορά.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ, Αν. Σακελλαρίου, φέρεται να απείλησε με παραίτηση και ακύρωση του διαγωνισμού

Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ, Αν. Σακελλαρίου, φέρεται να απείλησε με παραίτηση και ακύρωση του διαγωνισμού

Πληροφορίες από την αγορά έφεραν τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΤΧΣ, Αν. Σακελλαρίου, να απειλεί με παραίτηση, αλλά και για την ακύρωση του διαγωνισμού στον οποίο η ίδια προέβη, επικαλούμενη νομικά κενά στη διαδικασία. Η ίδια άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί και να φοβάται να υπογράψει, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι έθεσε θέμα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, στο οποίο περιλαμβάνεται η διάταξη για απαλλαγή των στελεχών του ΤΧΣ από νομικές ευθύνες. Εκεί απέδιδαν πηγές από την αγορά την κωλυσιεργία του ΤΧΣ να βγάλει απόφαση την περασμένη Παρασκευή. Η κ. Σακελλαρίου μετέθεσε την απόφαση έως και τη Δευτέρα. Η άλλη εκδοχή που διέρρεε το ΤΧΣ είναι ότι η Goldman Sachs δεν είχε προλάβει να αξιολογήσει τις προσφορές.

Δεν συνεκτίμησε
Το ΤΧΣ άνοιξε διεθνή διαγωνισμό για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο χωρίς να συνεκτιμήσει, λένε πληροφορίες, τις προτεραιότητες που αφορούν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως αυτές διατυπώθηκαν από την τρόικα και την ΤτΕ. Δεν συνεκτίμησε δηλαδή:

Την έκθεση της Alvarez & Marsal, η οποία ανέδειξε τη Eurobank ως την τράπεζα που δημιουργεί τις μεγαλύτερες συνέργειες με το Νέο ΤΤ.
Την αύξηση της αξίας μεταπώλησης.
Τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Οσον αφορά μάλιστα την αξία μεταπώλησης, πληροφορίες αναφέρουν ότι η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ, κ. Σακελλαρίου, δεν συνεκτίμησε επίσης το γεγονός ότι ήδη η προηγούμενη διοίκηση της Eurobank είχε βρει πολύ σημαντικούς επενδυτές, οι οποίοι προτίθενται, εφόσον η τράπεζα αποκτούσε το Νέο ΤΤ, να εξαγοράσουν αυξημένο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της έναντι 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κοινοπραξία επενδυτών αποτελείται από ένα fund του οποίου επικεφαλής είναι ο γαμπρός του Μπιλ Κλίντον, η παγκόσμια δύναμη στον χρηματοπιστωτικό τομέα Rothchild και η Third Point.

Η τρόικα, λένε πληροφορίες της αγοράς, επιθυμεί διακαώς και όσο πιο σύντομα είναι δυνατόν την πώληση ποσοστού της Eurobank και την επαναϊδιωτικοποίησή της.

Θησαυροφυλάκιο
Η προίκα του νέου ΤΤ με άριστη αξιολόγηση

Γιατί, όμως, δημιουργήθηκε στην αγορά τόσο μεγάλος πανικός για τον διαγωνισμό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όταν 6 μήνες πριν ο ίδιος διαγωνισμός κατέστη άγονος; Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου οι συσχετισμοί των πιστωτικών ιδρυμάτων, από πλευράς μεγέθους, δεν είχαν αλλάξει πολύ, αφού η συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου βρισκόταν εν εξελίξει. Παράλληλα, η συγχώνευση της ΕΤΕ με τη Eurobank ήταν ζωντανή και σε λίγες εβδομάδες από τότε ολοκληρώθηκε η προαιρετική δημόσια πρόταση της Εθνικής Τράπεζας προς τους μετόχους της Eurobank. Ετσι τον περασμένο Ιανουάριο η σημερινή πολύφερνη «νύφη», το ΤΤ, δεν είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον των ελληνικών τραπεζών.

Η μόνη που μπορούσε τότε να το «χτυπήσει» και να το απορροφήσει ήταν η Alpha Bank. Ομως ο προηγούμενος διαγωνισμός έγινε για ολόκληρο το ΤΤ και όχι για το υγιές τμήμα του, όπως γίνεται σήμερα. Αυτό απώθησε τη μοναδική τράπεζα που θα μπορούσε να το αποκτήσει, την Alpha Bank, καθώς δεν είχε γίνει η εθελουσία έξοδος των εργαζομένων, δεν είχαν αλλάξει οι συμβάσεις των εργαζομένων σε επιχειρησιακές και η επανακεφαλαιοποίησή της δεν έγινε στα πρότυπα των γαλλικών τραπεζών με κεφαλαιακό πλεόνασμα, αλλά με τα ακριβή κεφάλαια που απαιτούσαν οι ανάγκες του. Σήμερα το Νέο ΤΤ έχει μόνο το υγιές κομμάτι, την εθελουσία έξοδο την έχει χρηματοδοτήσει το ελληνικό Δημόσιο, ενώ έχει και περί τα 3 δισ. ευρώ ομόλογα EFSF, με τα οποία η τράπεζα που θα το αποκτήσει θα μπορεί να λάβει την ισόποση ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χωρίς «κούρεμα», αφού τα ομόλογα αυτά έχουν αξιολόγηση ΑΑΑ.

Επιπλόεν η «Νέα Proton Bank», στις 10 Οκτώβρη του 2011 έγινε η «κληρονόμος» των καλών στοιχείων του ενεργητικού της Proton Bank. Ετσι, λένε πληροφορίες, η απόφαση για τη Εurobank να αποκτήσει το καλό ΤΤ και την καλή Proton Bank ήταν μονόδρομος...

http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου