Κυριακή, 28 Ιουλίου 2013

Σε λίστα του ΣΔΟΕ το Ίδρυμα "Ανδρέας Γ. Παπανδρέου"

Η νέα λίστα που βρίσκεται στα χέρια του ΣΔΟΕ περιλαμβάνει τα ονόματα 387 φυσικών και νομικών προσώπων, ανάμεσά τους και αυτό του Ιδρύματος Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Real News.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο νέος κατάλογος συντάχθηκε από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος και διαβιβάστηκε στο ΣΔΟΕ πριν λίγες εβδομάδες με την εντολή να γίνει έλεγχος σε δύο άξονες: να διερευνηθεί τυχόν διάπραξη του αδικήματος της φοροδιαφυγής και του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος.

Για το Ίδρυμα Παπανδρέου η έρευνα επικεντρώνεται στις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών και συγκεκριμένα σε εμβάσματα. Πρόκειται για κοινωφελές ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δημιουργήθηκε το 1996 στη μνήμη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για διακίνηση χρηματικών ποσών χωρίς να προκύπτουν με σαφήνεια ο σκοπός και ο προορισμός τους.

Το τελευταίο διάστημα, το Ίδρυμα Ανδρέα Γ. Παπανδρέου υπολειτουργεί καθώς φαίνεται ότι τα οικονομικά του έχουν καταρρεύσει. Οι τελευταίοι τέσσερις υπάλληλοι απολύθηκαν πριν λίγους μήνες, η μία τηλεφωνική γραμμή έχει ακυρωθεί και στην άλλη, όσες φορές κι αν κάλεσε η εφημερίδα, δεν απάντησε κανείς.

Σε απάντησή του προς την εφημερίδα ο Γ. Παπανδρέου αναφέρει πως ο «έλεγχος έδειξε ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα». Σε σχόλιο της η διεύθυνση της Realnews σημειώνει ότι: «Δεν συνηθίζεται τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΣΔΟΕ να τα ανακοινώνουν οι ελεγχόμενοι. Αρμόδιο να δημοσιοποιήσει το πόρισμα της έρευνάς του και να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα είναι το ίδιο το Σώμα».

Η ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου, όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα real.gr

«Το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου - ΙΑΠ, όπως όλα τα Ιδρύματα και οι συναφείς φορείς δημοσίου ενδιαφέροντος, δεν εξαιρούνται και δεν πρέπει να εξαιρούνται των ελέγχων που διενεργούν οι αρμόδιες αρχές, όπως συμβαίνει με όλες τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Το γεγονός ότι δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα και η λειτουργία τους αφορά έναν ειδικό σκοπό που συνδέεται με την ιστορία του τόπου, τη γνώση και την έρευνα, όπως και το γεγονός ότι τα Ιδρύματα αυτού του είδους δεν χρηματοδοτούνται ούτε και επιδοτούνται από το δημόσιο ταμείο, με απόφαση που ελήφθη την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ -με σκοπό την έστω και συμβολική συμβολή στην οικονομική κατάσταση του τόπου-, δεν αποτελούν λόγο εξαίρεσης.

Στο πλαίσιο μιας σειράς ελέγχων που διενήργησε το ΣΔΟΕ σε Ιδρύματα, μετά από σχετική εισαγγελική εντολή, οι ελεγκτές πραγματοποίησαν έλεγχο και στο ΙΑΠ. Ο έλεγχος έδειξε ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

Η εφημερίδα Realnews, σε σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύει, το οποίο και προβάλλει σαν κεντρικό θέμα στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Σε λίστα του ΣΔΟΕ το Ίδρυμα Α. Παπανδρέου», επέλεξε από το σύνολο των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από το ΣΔΟΕ, να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στο ΙΑΠ!

Είναι προφανές ότι, η είδηση που προβάλλει, είναι απολύτως σωστή. Πράγματι το ΣΔΟΕ έκανε έλεγχο στο Ίδρυμα.

Ωστόσο, η εφημερίδα δεν έπραξε όπως όφειλε τα αυτονόητα. Δεν έκανε την έρευνα που επιβάλλει η δεοντολογία προκειμένου να καταγράψει και το αποτέλεσμα του ελέγχου. Δηλαδή ότι όλα ευρέθησαν εντάξει, ώστε η αλήθεια να είναι παρούσα και ο τίτλος ολόκληρος: Το ΣΔΟΕ έκανε έλεγχο στο ΙΑΠ και δεν βρήκε κάποιο πρόβλημα.

Μια απλή ερώτηση στο ΣΔΟΕ ή στο ΙΑΠ θα ήταν αρκετή για να λάβει την σωστή απάντηση.

Σκοπός όμως ήταν, μέσα από την απλή παράθεση ενός γεγονότος, να μείνει σκιά.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι, η εφημερίδα θα έχει τους λόγους της, γιατί η δεοντολογία, η γνώση και η εμπειρία των υπευθύνων της, σχετικά με το τι οφείλει να πράττει κάθε Μέσο Ενημέρωσης, δεν είναι στοιχεία άγνωστα σε αυτούς. Το αντίθετο.

Θα μπορούσε κανείς να προβληματιστεί για την σκοπιμότητα αυτής της στάσης.

Χρειάζεται άραγε;

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως και σε κάποιες ακόμη κατά το απώτερο αλλά και το πρόσφατο παρελθόν, οι απαντήσεις προηγούνται του όποιου προβληματισμού.

Στόχος είναι ο Παπανδρέου.

Έτσι κι αλλιώς, αποτελεί γνωστό στοιχείο του βρώμικου πολέμου εναντίον των Παπανδρέου και του Ιδρύματος -επιβεβαιώθηκε και πρόσφατα από τις σχετικές δηλώσεις στελεχών της ΝΔ, παλαιότερων και νεότερων- πως... για ό,τι έγινε στη χώρα πριν από το 2009 φταίει ο Ανδρέας Παπανδρέου, για ό,τι έγινε μετά το 2009 φταίει ο Γιώργος Παπανδρέου!

Μόνο που μέχρι σήμερα όλες οι προσπάθειες στοχοποίησης και συκοφάντησης του Γιώργου Παπανδρέου έχουν πέσει στο κενό.

Άνθρακες ο θησαυρός.

Υπενθυμίζουμε στους αμετανόητους υποκριτές, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο Πρωθυπουργός που επί των ημερών της κυβέρνησής του έθεσε τις βάσεις, με την διαμόρφωση ενός επαρκούς θετικού πλαισίου, για τον έλεγχο όλων, χωρίς εξαιρέσεις. Σήμερα αυτό το θεσμικό πλαίσιο δίνει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα και εφόσον αυτή η προσπάθεια συνεχιστεί μπορεί να καταστήσει το φορολογικό σύστημα δικαιότερο και παράλληλα να εμπεδώσει το αίσθημα της δικαιοσύνης, που αποτελεί αδήριτη ανάγκη για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος, όπου η διαφάνεια, η ισονομία και το κράτος δικαίου δεν θα αποτελούν είδη εν ανεπαρκεία.

Τέλος, ας γνωρίζουν όσοι επιχειρούν να πλήξουν τον Γιώργο Παπανδρέου, ότι αν ενδιαφέρονται πραγματικά να βρουν «χέρια λερωμένα», ας ψάξουν αλλού. Άδικα χάνουν το χρόνο τους.

Το ΙΑΠ μπορεί να μην έχει πολλούς, αλλά έχει φανερούς οικονομικούς πόρους. Τους φίλους του Ιδρύματος και τα έσοδα που προέρχονται από ορισμένες διαλέξεις του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτές δηλαδή, για τις οποίες επίσης δέχεται επιθέσεις. Προφανώς για κάποιους θα ήταν καλύτερα οι πόροι του Ιδρύματος να είναι «κρυφοί», ώστε ο Γιώργος Παπανδρέου να καταστεί όμηρος των επιδιώξεών τους.

Καλό θα ήταν όμως, να μην μιλούν για άλλους κοιτάζοντας τον εαυτό τους στον καθρέφτη.

Ο βίος, όπως και η ιστορία του καθενός, αλλά και ο πλούτος του είναι γνωστά. Όλοι γνωριζόμαστε σε αυτόν τον τόπο.

Σημείωση για την αλήθεια και την ιστορία: από την εφημερίδα Realnews, ουδείς επικοινώνησε με οποιονδήποτε από το ΙΑΠ για το συγκεκριμένο θέμα. Ως εκ τούτου, τα όσα αναφέρει η εφημερίδα στο δημοσίευμά της περί προσπαθειών επικοινωνίας με το ΙΑΠ -το αντίθετο συνέβη, αλλά δεν είναι του παρόντος-, περί υπολειτουργίας του, όπως και περί προβλήματος στην ιστοσελίδα του αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις».

LINK: www.seleo.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=105492:se-lista-tou-sdoe-to-idruma-andreas-g-papandreou&catid=1:latest-news&Itemid=54#rssowlmlink

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου