Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Σε διαθεσιμότητα για οκτώ μήνες θα μπούν αμέσως 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι

Του Κωστή Πλάντζου

Λίγο πριν τις 22:00 τελείωσαν οι πολύωρες συζητήσεις στο Υπουργείο Οικονομικών μεταξύ της τρόικας και στελεχών του υπουργείου, με το ραντεβού να επαναλαμβάνεται και αύριο στις 10:00 το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει υπάρξει καμία εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις Αθήνας - τρόικας και μένουν να διευθετηθούν τεχνικές λεπτομέρειες.

Οι συζητήσεις στο υπουργείο οικονομικών, συνεχίστηκαν έως αργά μόνο με τους Γιάννη Στουρνάρα και Ματίας Μορς, εκπρόσωπο του Όλι Ρεν, αφού οι Κλάους Μαζούχ και Πολ Τόμσεν έφυγαν νωρίτερα, και πιθανότατα συζητήθηκε ο τρόπος της διαπραγμάτευσης της συμφωνίας με την τρόικα στο Eurogroup απέναντι στους υπόλοιπους 16 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Νωρίτερα λίγο μετά τις 16:30 και για αρκετή ώρα στη συζήτηση προστέθηκε και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτση ενώ από τις 15:30 και για περίπου μισή ώρα το παρόν έδωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να λύσει το γόρδιο δεσμό για το πως θα τεθούν σε κινητικότητα – διαθεσιμότητα όχι μόνο 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι τον Σεπτέμβριο αλλά και άλλοι τόσοι ως τον Δεκέμβριο όπως προβλέπει το μνημόνιο. Ήδη έως το τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, έπρεπε να είχε εκπληρωθεί η μνημονιακή απαίτηση για τους πρώτους 12.500 χιλιάδες, ώστε να παίρνουν σειρά και οι υπόλοιποι 12.500 χιλ. ως το τέλος του έτους.

Το πρόβλημα ήταν ότι η τρόικα, με τον όρο “κινητικότητα – διαθεσιμότητα”, δεν εννοεί δύο ξεχωριστά πράγματα, αλλά θεωρεί την διαθεσιμότητα ως αναπόσπαστο στάδιο της αξιολόγησης που πρέπει να προηγηθεί πριν επιλεγούν οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε κινητικότητα, ώστε κάθε ένας να καταλαμβάνει τη θέση που του ταιριάζει περισσότερο.

΄Όπως παραδέχονται τώρα ορισμένα στελέχη του οικονομικού επιτελείου “έχουμε πλέον εκτεθεί” απέναντι στους ελεγκτές της τρόικας επειδή από το Νοέμβριο τουλάχιστον, αλλά και από τα πρώτα μνημόνια του 2010, οι ελληνικές αρχές έδειχναν να αντιμετωπίζουν την κινητικότητα μόνο ως διαδικασία μετάταξης και μετακίνησης των υπαλλήλων, επιμένοντας να την αποσυνδέουν από το στάδιο της διαθεσιμότητας, με προφανή στόχο να μετριαστούν οι αντιδράσεις και το πολιτικό κόστος.

Η τρόικα αρνήθηκε να συνυπολογιστούν στον συνολικό αριθμό της διαθεσιμότητας-κινητικότητας οι μετατάξεις 5.000 καθηγητών από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και οι περίπου 3.500 δημοτικοί αστυνόμοι στα σώματα ασφαλείας. Έτσι πλέον ο αριθμός των εργαζομένων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα συμπληρωθεί από την «δεξαμενή» της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτοί θα επιλεγούν με οριζόντιο τρόπο ως υπεράριθμοι. Αν δεν βρεθούν όμως τελικά θέσεις για αυτούς, θα απολυθούν.

Πάντως πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφεραν ότι συμφώνησαν αλλά υπάρχουν λεπτομέρειες που θα τις δει και το  Eurogroup.

Στο τραπέζι έπεσε και η μείωση του χρόνου σε διαθεσιμότητα σε οκτώ μήνες το πολύ αντί για 12 πριν οδηγηθεί σε απόλυση κάποιος που δεν μπορεί να απορροφηθεί κάπου. Δηλάδή, αυτός που θα μπαίνει σε διαθεσιμότητα θα είναι υποψήφιος προς απόλυση για να επιτευχθεί ο στόχος των απολύσεων.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες θα ενταχθούν στο ΟΑΕΕ ασφαλισμένοι από άλλα ταμεία όπως στον ΟΓΑ.

Τα ισοδύναμα για «τρύπες» 1,9  δισ. ευρώ

Για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό των 1,9 δισ.ευρώ της διετίας 2013-2014, το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε «ισοδύναμα μέτρα», για τα οποία η Τρόικα θα δώσει απάντηση σήμερα.

Τα μέτρα τα οποία εισηγείται η ελληνική πλευρά για να αποφευχθούν η επιβολή εισφοράς 0,2% στις επιχειρήσεις και η μείωση των συντάξεων αποστράτων, αλλά και να περάσει η μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 13% στην εστίαση, προβλέπουν:

-          Τέλος οι εξαιρέσεις από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ. Με το ισχύον καθεστώς ασφαλίζονται στον ΟΓΑ ή άλλα  Ταμεία χιλιάδες αυταπασχολούμενοι. Αυτοί θα ενταχθούν τώρα μαζικά στον ΟΑΕΕ για να καλύψουν τα 600 εκατ. από την μη εφαρμογή της εισφοράς από τις επιχειρήσεις.

-          Περικοπές δαπανών του ΕΟΠΥΥ

-          Η επιβολή άλλων φόρων χωρίς «κοινωνικό κόστος», όπως θεωρεί η κυβέρνηση, σε αναψυκτικά, ζαχαρώδη και μη «υγιεινά» είδη διατροφής.

-           περικοπή των αμυντικών δαπανών τουλάχιστον κατά 100 εκατ ευρώ, για να μη μειωθούν οι συντάξεις ενόπλων κατά 200 εκατ ευρώ.

Τράπεζες-ΔΕΚΟ

Σύμφωνα με αξιωματούχο του οικονομικού επθτελείου, η τρόικα φέρεται να «αποδέχεται» τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και τη «μετάθεση» για το 2014 εσόδων ύψους 1 δισ. ευρώ, καθώς για τότε ουσιαστικά μετατίθεται ο στόχος της πώλησης μεριδίων της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ. Δεν αλλάζει όμως ο στόχος για τις συνολικές  εισπράξεις για τη διετία 2013- 2014.

Συμφωνήθηκε, επιπλέον, να πωληθούν έως το τέλος Ιουλίου το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank, ενώ σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «όσο το κράτος έχει την πλειοψηφία στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι συστημικές τράπεζες θα παραμείνουν τέσσερις».

Στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα (με τη διαδικασία του επείγοντος), αναμένεται να περιληφθούν οι περισσότερες διατάξεις για τα ισοδύναμα μέτρα, καθώς και αυτές για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Με αυτό το δεδομένο, αναμένεται να δοθεί και η «πολιτική έγκριση» για τη δόση στο Γιούροργκουπ, η οποία, πάντως, αναμένεται να καταβάλλεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως επισήμανε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «η δόση θα είναι τέτοια που θα καλύπτει τις ανάγκες μας».

http://www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου