Η Γερμανία απειλείται με το ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπη με μία διαδικασία έρευνας για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού των Βρυξελλών, σε ό,τι αφορά στις πολιτικές της για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναφέρεται σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.
Το δημοσίευμα επικαλείται πηγές κατά τις οποίες ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια εστιάζει στο γεγονός ότι οι Γερμανοί καταναλωτές πληρώνουν –μέσω ενός ειδικού φόρου— για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων αυτών πηγών.
«Την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποβλέπει στην έναρξη μίας διαδικασίας κατά της Γερμανίας αναφορικά με τις βοήθειες αυτές», γράφει το Der Spiegel, προσθέτοντας πως οι Βρυξέλλες προτίθενται να αξιώσουν αποζημιώσεις για τη βοήθεια που έχει παρασχεθεί και που αντιστοιχεί σε πολλά εκατ. ευρώ.
Αναφέρεται, επίσης, πως ο ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ είχε θέσει εν αμφιβόλω την συμφωνία της γερμανικής πολιτικής για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τον ανταγωνισμό κατά τη διάρκεια συνεδρίου που είχε διοργανώσει την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ο γερμανικός ενεργειακός όμιλος ΕΟΝ.
Κατά τον Έτινγκερ, είναι αφύσικο να λαμβάνουν βοήθειες οι Γερμανοί παραγωγοί αιολικής ενέργειας, την ώρα που οι αντίστοιχοι Δανοί, ή Νορβηγοί παραγωγοί, που τροφοδοτούν με αιολική ενέργεια τη Γερμανία δεν χαίρουν παρόμοιων ωφελημάτων.
Επίσης, πολλές γερμανικές επιχειρήσεις, που το έχουν ζητήσει, έχουν εξαιρεθεί από τον φόρο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με το αιτιολογικό να μην βρεθούν σε υποδεέστερη σχέση προς τους ξένους ανταγωνιστές τους, την ώρα που οι καταναλωτές δεν μπορούν να εξαιρεθούν από την καταβολή του ίδιου φόρου.
Η Γερμανία, έπειτα από την καταστροφή στον ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα το 2011, αποφάσισε να έχει καταργήσει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας έως το 2002 κι έκτοτε έχει αποδυθεί στην προσπάθεια αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στροφή που προκαλεί άλλα προβλήματα όσον αφορά το κόστος στην ηλεκτρική ενέργεια.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου