Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

«Το Βατικανό συνδράμει στο ξέπλυμα χρημάτων»

Η τράπεζα του Βατικανού μπορεί να διευκόλυνε το ξέπλυμα χρημάτων, λένε ερευνητές που εξετάζουν ενδεχόμενη ανάμειξη.

Η λειτουργία της τράπεζας του Βατικανού διευκολύνει το ξέπλυμα χρημάτων, υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι μιας τριετούς έρευνας για την εν λόγω τράπεζα, σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα τα οποία επικαλούνται σε σημερινά δημοσιεύματά τους δύο ιταλικές εφημερίδες.

Το Ινστιτούτο για τα Έργα της Θρησκείας (IOR, η επίσημη ονομασία της τράπεζας του Βατικανού) δεν προχώρησε σε επαρκείς ελέγχους των πελατών του και επέτρεψε σε κατόχους λογαριασμών να μεταβιβάζουν σημαντικά ποσά για λογαριασμό τρίτων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος στον τρόπο λειτουργίας του IOR, το οποίο, καθώς δεν ταυτοποιεί με ακρίβεια τους πελάτες του, μπορεί να χρησιμοποιείται ως παραπέτασμα για να κρυφτούν παράνομες επιχειρήσεις», αναφέρουν οι ερευνητές σ” ένα έγγραφο το οποίο επικαλείται η «Κοριέρε ντέλα Σέρα».

Οι ερευνητές κατηγορούν επίσης τις ιταλικές τράπεζες οι οποίες αποδέχθηκαν τις μεταβιβάσεις του IOR χωρίς να ελέγξουν την προέλευση των κεφαλαίων, τα οποία μεταφέρθηκαν στη συνέχεια σε άλλες τράπεζες.

«Το IOR μπορεί εύκολα να γίνει ένας φορέας ξεπλύματος χρημάτων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες», υπογραμμίζουν οι ερευνητές. Διαψεύδουν επίσης τις διαβεβαιώσεις του IOR ότι όλοι οι πελάτες του είναι θρησκευτικές κοινότητες ή κληρικοί.

«Υπάρχουν επίσης ιδιώτες οι οποίοι, επειδή έχουν μια προνομιακή σχέση με την Αγία Έδρα, μπορούν να κάνουν καταθέσεις χρημάτων και να ανοίγουν λογαριασμούς», διευκρινίζουν.

Η έρευνα αφορά μεταβιβάσεις 23 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν το Σεπτέμβριο του 2010 από την τράπεζα του Βατικανού προς τον ιταλικό πιστωτικό οργανισμό Κρεντίτο Αρτιτζάνο, από τα οποία τρία εκατ. ευρώ κατατέθηκαν στη συνέχεια στην Μπάνκα ντελ Φουτσίνο και 20 εκατ. στην JP Morgan της Φραγκφούρτης.

Η μεταφορά των κεφαλαίων αυτών είχε εγκριθεί από τον Πάολο Τσιπριάνι, τότε γενικό διευθυντή του IOR, και από τον αναπληρωτή του, τον Μάσιμο Τούλι, οι οποίοι έχουν έκτοτε αμφότεροι παραιτηθεί και οι ερευνητές σκοπεύουν να ασκήσουν σε βάρος τους διώξεις.

Σύμφωνα με τη «Λα Ρεπούμπλικα», οι δύο άνδρες κατηγορούνται επίσης ότι είχαν προχωρήσει σε μια δεκαριά άλλες μεταβιβάσεις χρημάτων προς την JP Morgan.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου