Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Πύραυλος cruise σε κοντέινερ για χρήση από εμπορικά πλοία

Κατά τον Ρόμπερτ Χιούσον, του Janeʼs Defence Weekly, το σύστημα Club-K δίνει τη δυνατότητα πληγμάτων ακριβείας μακράς εμβέλειας σε συνηθισμένα, κατά τα άλλα, οχήματα, τα οποία μπορούν να μεταβούν οπουδήποτε στον πλανήτη χωρίς να κινήσουν υποψίες.

Στην παράδοση των συμμαχικών «Q-Ships» (οπλισμένα εμπορικά πλοία, που  λειτουργούσαν ως «δολώματα/ παγίδες» για τα εχθρικά υποβρύχια) του Πρώτου και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου κινείται ρωσική εταιρεία, η οποία προωθεί έναν πύραυλο cruise ο οποίος μπορεί να κρυφτεί μέσα σε κοντέινερ.

 

Το πυραυλικό σύστημα Club-K, της Kontsern-Morinformsistema-Agat, διαφημίζεται ως «καταστροφέας αεροπλανοφόρων», και μπορεί να μεταφερθεί εύκολα εντός φαινομενικά «ακίνδυνων» κοντέινερ εμπορικών πλοίων- δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα προσβολής μεγάλων ναυτικών μονάδων. Στους πιθανούς αγοραστές συμπεριλαμβάνονται χώρες όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα, σύμφωνα με αμυντικούς αναλυτές- κάτι που δημιουργεί ανησυχίες για πιθανή διοχέτευσή των δορυφορικά κατευθυνόμενων πυραύλων, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν, σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Κατά τον Ρόμπερτ Χιούσον, του Janeʼs Defence Weekly, το σύστημα Club-K δίνει τη δυνατότητα πληγμάτων ακριβείας μακράς εμβέλειας σε συνηθισμένα, κατά τα άλλα, οχήματα, τα οποία μπορούν να μεταβούν οπουδήποτε στον πλανήτη χωρίς να κινήσουν υποψίες.

Σε διαφημιστικό βίντεο, αναπαρίσταται μία χώρα η οποία δέχεται επίθεση από ξηράς, θάλασσας και αέρα από μία γειτονική χώρα- και αντεπιτίθεται φορτώνοντας κοντέινερ με πυραύλους σε φορτηγά, τρένα και πλοία, διασπείροντάς τους και προβαίνοντας σε μαζική εκτόξευση με καταστροφικά αποτελέσματα.

«Η ιδέα απόκρυψης ενός πυραυλικού συστήματος σε ένα κουτί και της διακίνησής του χωρίς να το ξέρει κανείς είναι αρκετά καινούρια. Κανείς δεν το έχει κάνει στο παρελθόν» διευκρινίζει ο Ρ. Χιούσον.  Το κόστος του συστήματος- που περιλαμβάνει τέσσερα βλήματα μέσα σε ένα κοντέινερ 40 ποδών, τα οποία μπορούν να εκτοξευτούν από χερσαία εγκατάσταση ή από πλοίο- υπολογίζεται γύρω στα 10-20 εκατομμύρια δολάρια. Η ειδική εκδοχή για χρήση κατά πλοίων φέρεται να μπορεί να φτάσει ταχύτητες ύψους 3 Μαχ.

Η Ρωσία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς όπλων παγκοσμίως, σημειώνοντας πωλήσεις ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, σε χώρες όπως Συρία, η Βενεζουέλα, η Αλγερία και η Κίνα. Επί της παρούσης, εκτιμάται ότι εκκρεμούν παραγγελίες ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κατά τον Μιχαήλ Μπαραμπάνοφ, του ρωσικού CAST (Centre for Analysis for Strategies and Technologies), ο Club-K βρίσκεται ακόμα σε επίπεδο concept, και στους εν δυνάμει πελάτες περιλαμβάνονται όλοι όσοι βρίσκουν την ιδέα ενδιαφέρουσα- όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία φέρονται να έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον. Κατά τον Μπαραμπάνοφ, το σύστημα χρησιμοποιεί βλήματα κατασκευασμένα από τη Novator, που έχει μακρά εμπειρία στο χώρο των πυραύλων.

http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου