Τι αποκάλυψε η διαύγεια;
Τον Απρίλιο του 2012 η Vodafone έκανε καταγγελία για στρέβλωση του Ανταγωνισμού στην αγορά της καρτοκινητής τηλεφωνίας ισχυριζόμενη ότι η Cosmote με την επιθετική πολιτική που ακολούθησε από το 2007 έως το 2011 απέκτησε θέση απεριόριστης ισχύος σε βάρος των άλλων παρόχων κινητής και ζητούσε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης. Βέβαια στη Vodafone έχουν ξεχάσει ότι η ιστορία με τα Unlimited συμβόλαια στη σταθερή αλλά και συνολικά η επιθετική πολιτική ξεκίνησε από τους ιδίους και ειδικά στα unlimited έπεσαν μέσα στην παγίδα που έστησαν προβαίνοντας προηγούμενα σε μεγαλόστομες εξαγγελίες αύξησης της θέσης τους στην αγορά.
Ασχέτως αυτού όμως είναι προφανές ότι η Ελληνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ως αρμόδιος ρυθμιστής όφειλε να εξετάσει την καταγγελία της Vodafone και να αποφανθεί. Αντί όμως αυτού μετά από ένα χρόνο προσλαμβάνει σύμβουλο για να γνωμοδοτήσει περί της θέσης της Cosmote με αποτέλεσμα να τίθεται το εύλογο ερώτημα αν έχει ένδεια στελεχών η ρυθμιστική αρχή της οποίας τα στελέχη αμείβονται με ειδικούς παχυλούς μισθούς.
Τα ερωτήματα όμως διευρύνονται όταν από τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί στη διαύγεια προκύπτει ότι ο σύμβουλος προσελήφθη με απευθείας ανάθεση και αμοιβή 27.000 Ευρώ. Πρόκειται μάλιστα για εταιρία εκ Βρυξελλών η οποία ονομάζεται «GIBSON DUNN & CRUTCHER LLP». Στην ίδια όμως δημοσίευση στη Διαύγεια αναφέρεται μεταξύ άλλων partner της εταιρίας είναι ο κ. Πίτερ Αλεξιάδης ο οποίος έχει εργαστεί ως σύμβουλος της ΕΕΤΤ κατά το παρελθόν σε σημαντικές υποθέσεις. Από την ΕΕΤΤ όμως προφανώς ξεχνούν να αναφέρουν ότι ο κ. Αλεξιάδης εμφανίζεται ως σύμβουλος της συγχώνευσης της Vodafone Αγγλίας με την Airtouch. Και το ερώτημα είναι αν προκύπτει ή όχι σύγκρουση συμφερόντων.
Ο κ. Αλεξιάδης πάντως εμφανίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο συνέδριο της ΕΕΤΤ και μετά τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου εθεάθη όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές να τρώει στην «Παλαιά Αγορά» στο Ψυχικό με το Διευθυντή Ρυθμιστικών Θεμάτων εταιρίας σταθερής τηλεφωνίας η οποία έχει πολύ στενή σχέση με τη Vodafone και προωθούν από κοινού πακέτα τηλεφωνίας στους καταναλωτές. Υποθέτουμε ότι όλα αυτά αποτελούν συμπτώσεις και η ΕΕΤΤ προφανώς επιθυμεί να ελέγξει έστω και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και με έμμεση παραδοχή της αδυναμίας της να ελέγξει την αγορά της κινητής τηλεφωνίας.
Όμως με αυτές τις συμπτώσεις δεν προσφέρεται άραγε το δικαίωμα στην Cosmote να αντιδράσει αν ο ρυθμιστής αποφασίσει τελικά μετά από την εισήγηση της εταιρίας που προσέλαβε με απευθείας ανάθεση ότι έκανε κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και να ισχυριστεί ότι υπήρξε μεροληπτική αντιμετώπιση; Και πως άραγε διασφαλίζεται ότι τελικά δεν είναι μεροληπτική η αντιμετώπιση;
Πηγή moneypro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου