Τρίτη 28 Μαΐου 2013

«Αδειάζει» τη Ρεπούση ο Κουβέλης

Σε ιδιαίτερα «βαρύ» κλίμα ξεκίνησε η συζήτηση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στην Εκτελεστική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς, όταν στελέχη του κόμματος έθεσαν θέμα, με επίκεντρο την άποψη της βουλευτού Μαρίας Ρεπούση περί γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων και Μικρασιατών.
Ο πρόεδρος του κόμματος κ. Φώτης Κουβέλης σε αυστηρό και έντονο ύφος επέπληξε την κυρία Ρεπούση για την πρωτοβουλία της να στείλει τη συγκεκριμένη επιστολή προς ιστορικούς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το στέλεχος του κόμματος κ. Γιάννης Αμοιρίδης, ο οποίος, απευθυνόμενος στην βουλευτή, επικαλέστηκε θύματα τα οποία, όπως είπε, βρίσκονται «μέσα στο σπίτι μου» και συνέχισε: «Απαιτώ να γίνει σεβαστή η θέση μου!».

Σύμφωνα με κύκλους της Δημοκρατικής Αριστεράς, το κόμμα δέχθηκε δεκάδες τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας από πολίτες ψηφοφόρους ποντιακής καταγωγής, που εξέφραζαν την αγανάκτησή τους για τις απόψεις της βουλευτού.

Στην Εκτελεστική Επιτροπή το θέμα άνοιξε ο κ. Γιάννης Κακουλίδης, ο οποίος ζήτησε να πάρει θέση ο πρόεδρος κ. Φώτης Κουβέλης. Συγκεκριμένα, ο κ. Κακουλίδης ανέφερε: «Η ιστορική προσέγγιση των γεγονότων πρέπει να παραμένει σε χώρους αναφοράς καθαρά επιστημονικούς και είναι απαράδεκτο να επενδύεται σε πολιτική ρητορική».

Αμέσως πήρε το λόγο ο κ. Κουβέλης, ο οποίος ξεκαθάρισε: «Σέβομαι και τιμώ τη γενοκτονία των Ποντίων» και ζήτησε από την κυρία Ρεπούση να εξηγήσει τη στάση της, όταν μάλιστα η Δημοκρατική Αριστερά, σύμφωνα με συνεργάτες του, υποστηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες των Ποντίων για αναγνώριση της γενοκτονίας.

Παίρνοντας το λόγο, η κυρία Ρεπούση είπε πως αυτές είναι οι επιστημονικές απόψεις της και προσπάθησε να εξηγήσει τη στάση της.

Ο κ. Αμοιρίδης, όταν μίλησε, δήλωσε: «Η αντίληψή μου περί γενοκτονίας είναι βιωματικού χαρακτήρα και υπερισχύει κάθε άλλης ρητορικής προσέγγισης από ανθρώπους που είναι μέσα στο σπίτι μου». Όταν η κυρία Ρεπούση επανήλθε, ο κ. Αμοιρίδης αντέδρασε: «Δεν έχω τίποτα προσωπικό μαζί σου, απαιτώ όμως να γίνει σεβαστή η θέση μου!».

Στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς υπογράμμιζαν το γεγονός ότι, εξαιτίας της επιστολής Ρεπούση, ο κ. Κουβέλης δεν ήταν σε προνομιακή θέση στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Οι ίδιοι άνθρωποι επισήμαιναν ότι η επιστολή ανησυχίας της κυρίας Ρεπούση στάλθηκε, πριν καταλήξει ο κ. Ρουπακιώτης στο τελικό νομοσχέδιο.

http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου