Τράπεζα Γης, εντάξεις στο σχέδιο πόλης και «μετακόμιση» δηλώσεων από τον παλιό στο νέο νόμο θα αποτελέσουν τα βασικά όπλα του υπουργείου Περιβάλλοντος με τα οποία θα αντιμετωπιστεί η αντισυνταγματικότητα της τελευταίας ρύθμισης για την αυθαίρετη δόμηση. Σημαία της κυβέρνησης εξακολουθεί να αποτελεί η κατηγοριοποίηση ανάλογα με τη βαρύτητα του αυθαιρέτου, για αυτό και οι πολεοδομικές παραβάσεις με οικοδομική άδεια και οι μικροαυθαιρεσίες βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, έναντι οποιασδήποτε άλλης κατηγορίας. Στόχος είναι μέχρι τα τέλη της εβδομάδας να έχει οριστικοποιηθεί το τελικό σχέδιο που θα πάει εντός Ιουνίου στη βουλή.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newmoney.gr η μεγαλύτερη αλλαγή συνδέεται με τα εξ' ολοκλήρου αυθαίρετα (χωρίς οικοδομική άδεια, με μεγάλες υπερβάσεις δόμησης), τα οποία μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονταν με εξαίρεση από την κατεδάφιση για 30 χρόνια. Με δεδομένο ότι η νομολογία του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είναι σαφής και απαγορεύει την εξαίρεση από την κατεδάφιση όσων αυθαιρέτων χτίστηκαν μετά το 1983, οι μεγάλες αυθαιρεσίες θα αντιμετωπιστούν από το υπουργείο με εντελώς διαφορετικό τρόπο.
Για αυτό και η διατύπωση στο νέο νομοθέτημα θα είναι διαφορετική (εξαίρεση ή αναστολή από την κατεδάφιση φεύγουν από το λεξιλόγιο) και θα παραπέμπει πιθανότατα σε υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τις διαδικασίες. Αν και δεν έχει καθοριστεί το οριστικό πλαίσιο αντιμετώπισης της επίμαχης κατηγορίας αυθαιρέτων, στο υπουργείο εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο σε περιοχές εκτός σχεδίου που υπάρχουν ώριμα πολεοδομικά σχέδια, αυτές να μπορούν να ενταχθούν με fast track διαδικασίες στο σχέδιο πόλης. Σύμμαχος του ΥΠΕΚΑ σε αυτό είναι τα στατιστικά στοιχεία των δηλώσεων που αποδεικνύουν ότι μόνο το 25% των αιτήσεων είναι χωρίς οικοδομική άδεια. Στελέχη του υπουργείου τονίζουν ότι θα μελετηθούν από τη βάση δεδομένων του ΤΕΕ, τα χαρακτηριστικά αλλά και η περιβαλλοντική επιβάρυνση κάθε περιοχής και όπου δεν υπάρχουν αυθαίρετα σε μεγάλη έκταση θα μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση των διαδικασιών ώστε να ρυθμιστεί μια εξίσου μεγάλη κατηγορία πολεοδομικών παραβάσεων σε βάθος 2 έως 3 ετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου