«Πότε θα γίνουν οι εκλογές στους δήμους Πρόεδρε;» άκουγε τα στελέχη του να τον ρωτούν ο Φ. Κουβέλης κατά την επίσκεψη του στην Ήπειρο».
«Στην ώρα τους» απάντησε λίγες ώρες μετά από το βήμα κομματικής εκδήλωσης στα Γιάννενα. «Και τότε γιατί τόση ησυχία;» αναρωτήθηκε τοπικό στέλεχος.
Η αλήθεια είναι ότι ενώ τυπικά έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του 2014 στα κομματικά επιτελεία δεν φαίνεται να υπάρχει η κινητικότητα άλλων εποχών. Οι δύσκολες εξισώσεις των επερχόμενων εκλογών και ειδικά αυτή που αφορά τη στρατηγική συνεργασιών των κομμάτων της συγκυβέρνησης αποτελούν πηγή πλήθος σεναρίων υπαρκτών και ανύπαρκτων.
Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Το Μ. Μαξίμου αν και ταλαντεύθηκε επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για αναβολή των εκλογών, δεν μοιάζει τελικά διατεθειμένο να προκρίνει μια λύση η οποία εκτός των άλλων συναντά και συνταγματικά εμπόδια. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ.
Η Ιπποκράτους θέλησε με βάση το υπαρκτό και σοβαρό ζήτημα της ολοκλήρωσης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, να μεταθέσει μια κρίσιμη για το ΠΑΣΟΚ αναμέτρηση. Μετά τις αλλεπάλληλες εκλογικές πανωλεθρίες και τη δημοσκοπική καθήλωση του στο 7% το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να γίνει κομπάρσος στο χώρο της Αυτοδιοίκησης στο οποίο ήταν κυρίαρχο. Οι εκλογικές επιδόσεις του 2010, αποτελούν ένδοξο παρελθόν. Και θεωρείται δεδομένο ότι θα χρειαστεί στήριξη για να μπορέσει να κρατήσει ακόμα και περιοχές που θεωρεί ότι διαθέτει ακόμη συντεταγμένες δυνάμεις. Προς αυτή την κατεύθυνση η συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, δεν φτάνει. Χρειάζεται και η συμβολή της ΝΔ. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για τη Ρηγίλλης.
Αυτό που ενδιαφέρει το Μ. Μαξίμου, είναι οι εκλογές να αποτελέσουν ένα τεστ, όχι απλά αντοχής αλλά και αποδοχής της τρικομματικής κυβέρνησης. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν καταρρεύσει εκλογικά το ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο αν τα κάστρα του περάσουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ενδεχόμενο αυτό προβληματίζει πολύ περισσότερο τον κ. Σαμαρά από το αν η ΝΔ πάρει μια ή δύο περιφέρειες παραπάνω. Προς αυτή την κατεύθυνση το σενάριο που ακούγεται εντονότερα το τελευταίο διάστημα είναι να υπάρξει μια κεντρική συμφωνία (που θα αφορά μεγάλες περιφέρειες που στέλνουν και τα μηνύματα) συνεργασιών στην εξής Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ [που έχουν και προσωπικές δυνάμεις (Κρήτη, Αττική) να τύχουν ευρύτερης στήριξης και κάτι ανάλογο να συμβεί σε Περιφέρειες που έχει ισχυρό προβάδισμα η ΝΔ.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, υπήρξε σκέψη να γίνει προσπάθεια να ενταχθούν και οι μεγάλοι δήμοι. Υπάρχουν όμως εδώ αξεπέραστα προβλήματα. Η ΔΗΜΑΡ, δεν θα έλεγε όχι, το αντίθετο σε μια τρικομματική στήριξη Καμίνη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η Χρυσή Αυγή. Δεν συμφωνεί ο Ν. Κακλαμάνης αλλά και αρκετοί άλλοι που θεωρούν ότι ο δήμος της Αθήνας θα πρέπει να επιστρέψει πολιτικά στη ΝΔ. Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και στη Θεσσαλονίκη.
Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ
Οι εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν ανάλογες του πολιτικού μεγέθους που είχε πριν τις διπλές εκλογές που τον ανέδειξαν σε αξιωματική αντιπολίτευση και διεκδικητή της διακυβέρνησης της χώρας.
Οι εκλογικές επιδόσεις αλλά και η στρατηγική της Κουμουνδούρου οφείλουν πλέον να υπηρετήσουν το μήνυμα «εμείς θα είμαστε η επόμενη κυβέρνηση.» Το στοίχημα δεν είναι καθόλου εύκολο.
Η συμπεριφορά των εκλογέων στις τοπικές κάλπες υπακούει σε διαφορετικές παραμέτρους. Και ο πήχης είναι ξεκάθαρος. Ένα κόμμα που έρχεται στην εξουσία δεν μπορεί παρά να έχει στην «κατοχή» του ένα μεγάλο δήμο ή μια μεγάλη η σημαντική περιφέρεια. Ο ρεαλιστικός στόχος, με βάση τα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και στον οποίο φαίνεται να καταλήγουν οι επιτελείς του κ. Τσίπρα είναι ότι το μήνυμα «ερχόμαστε» μπορεί να περάσει μέσω της επιτυχούς εφόδου στην Αττική, την Κρήτη και την Δυτ. Ελλάδα.
Τα εμπόδια, ωστόσο, για την κατάκτηση του στόχου αυτού δεν είναι αμελητέα. Μπορεί στην Αττική η ψήφος να έχει πλησιέστερα προς την ψήφο των εθνικών εκλογών χαρακτηριστικά, αλλά ο κ. Γ. Σγουρός διαθέτει σημαντικές προσωπικές δυνάμεις στις οποίες αν προστεθεί τρικομματική στήριξη, τον καθιστά φαβορί. Το ίδιο συμβαίνει και στην Κρήτη με τον Στ. Αρναουτάκη.
Σε κάθε περίπτωση ένα χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι ασκήσεις επί χάρτου και τα σενάρια για πρόσωπα μόλις αρχίζουν στα κομματικά επιτελεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου