Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΟΜΙΔΑ: Χαμένοι θα βγουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες από τον νέο Φόρο Ακινήτων

Στον νέο νόμο προβλέπεται η φορολόγηση των αγροτεμαχίων (φωτογραφία αρχείου).

ΠΟΜΙΔΑ: Χαμένοι θα βγουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες από τον νέο Φόρο Ακινήτων

Την άποψη ότι η εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων το 2014 θα έχει κερδισμένους, αλλά κυρίως χαμένους ιδιοκτήτες εξέφρασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).
Σχολιάζοντας το προσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών η ΠΟΜΙΔΑ ανέφερε πως ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα είναι μειωμένος σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς για τα μικρής και μεσαίας αντικειμενικής αξίας ακίνητα, ενώ αντίθετα θα αυξηθεί η φορολογία για τα ακίνητα σε περιοχές με υψηλή αντικειμενική αξία.
«Το τελικό ισοζύγιο σε σχέση με τη διπλή φορολογία των προηγουμένων ετών διαφέρει ανά ιδιοκτήτη, μεγάλοι χαμένοι όμως φαίνεται ότι θα είναι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και ξενοίκιαστων (μη ηλεκτροδοτούμενων) επαγγελματικών ακινήτων και κατοικιών που ως τώρα πλήρωναν μόνον ΦΑΠ και οι ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων που ως τώρα απαλλάσσονταν εντελώς από τη φορολογία», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το σχέδιο νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στην εβδομάδα και το οποίο δεν έχει ακόμη λάβει την τελική έγκριση της τρόικα προβλέπει πως ο νέος φόρος στις κατοικίες θα επιβάλλεται με κλιμακωτά ανάλογα την τιμή ζώνης του ακινήτου.
Στην εν λόγω κλίμακα που διαθέτει 20 συντελεστές ο βασικός φόρος (συντελεστής) ξεκινά από τα 2,3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τιμή ζώνης έως 500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και κλιμακώνεται μέχρι τα 14 ευρώ το τ.μ., για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ ανά τ.μ.. Για τον καθορισμό του τελικού φόρου εκτός από το βασικό συντελεστή θα υπολογίζεται και ο συντελεστής ορόφου, ο συντελεστής παλαιότητας, ο συντελεστής βοηθητικών χώρων και ο συντελεστής ημιτελών χώρων.
Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα επιβαρύνει για πρώτη φορά ιδιοκτήτες οικοπέδων που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως και οικισμών. Για τα οικόπεδα αυτά το υπουργείο Οικονομικών έχει καταρτίσει κλίμακα μοναδιαίας αξίας με 20 συντελεστές, που συνδέεται με αντίστοιχα κλιμάκια φόρου (ανέρχονται από 0,2 ευρώ έως και 2,6 ευρώ το τ.μ).
Αλλά και τα αγροτεμάχια θα φορολογηθούν για πρώτη φορά. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προσδιορίσει βασικό συντελεστή 0,15 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα οικόπεδα αυτά , ο οποίος θα προσαυξάνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ακινήτου. Έτσι, ο αρχικός φόρος θα πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή κατοικίας, τον συντελεστή θέσεως, τον συντελεστή χρήσεως, τον συντελεστή αποστάσεως από τη θάλασσα και τον συντελεστή προσόψεως.

http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου