Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Ελληνικές καταθέσεις 200 δισ. ευρώ στην Ελβετία


Το γαλλογερμανικό δίκτυο Arte με νέα έρευνα του με τίτλο "Ωρολογιακή βόμβα φοροδιαφυγή", έδωσε στοιχεία για τις καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία.

Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Der Standard, που επικαλείται τα στοιχεία του δικτύου, οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στην Ελβετία ανέρχονται μάλιστα στο ποσό των 200 δισ. ευρώ.
Θέμα της ταινίας, είναι οι ανά τον πλανήτη φορολογικοί παράδεισοι, στους οποίους χιλιάδες εταιρείες προχωρούν σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Παρόλα αυτά, δεν δίνονται περισσότερα στοιχεία για τις καταθέσεις Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες και ούτε παρέχονται πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο υπολογίστηκε αυτό το ιλιγγιώδες ποσό των 200 δισ. ευρώ.
Επίσης, δεν γίνεται καμία αναφορά για το εάν οι καταθέσεις αυτές είναι νόμιμες ή όχι.
Αποκαλύπτει ωστόσο ότι γνωστός γαλλικός βιομηχανικός όμιλος με πολλά δισ. δολάρια ετήσιο κύκλο εργασιών έχει μεταφέρει την έδρα του για λόγους ευνοϊκής φορολογίας στην Ελβετία, κάτι που κάνουν και άλλες πολυεθνικές εταιρείες και με τον τρόπο αυτό η Γαλλία χάνει σε φόρους περισσότερα από 30 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Οι παράδεισοι των offshore
Αναφορές γίνονται στα νησιά Κέϊμαν, όπου είναι εγκατεστημένες σε τετραώροφο κτίριο 18.000 τέτοιες εταιρείες ή στο Ντελαουάρε, όπου οι Αμερικανοί έχουν δική τους "φορολογική όαση".
Σε ένα κτίριο στο Ντελαουάρε είναι καταχωρημένες περίπου 285.000 εταιρείες των οποίων ουδείς γνωρίζει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους.
Οι απώλειες των ΗΠΑ από φοροδιαφυγή υπολογίζονται σε 100 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα εκτιμάται πως 21 έως 32 τρισ. δολάρια κρύβονται σε φορολογικούς παραδείσους.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, για την παραγωγή του γαλλικού ντοκιμαντέρ, έχουν γίνει ενδελεχείς έρευνες, ενώ πρόκειται να επαναληφθεί η μετάδοσή του στις 14 και στις 24 Σεπτεμβρίου

http://www.seleo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου