Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Δήμος Κατερίνης έκανε ή θα κάνει διαβούλευση για το Γενικό Πολεοδομικό ή θα φέρει τους δημότες προ τετελεσμένων;

Μετά από έξι χρόνια «διαβούλευσης» υπεγράφη το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Ρεθύμνου.

SLAITS-Topio-18

Υπεγράφη από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης , Γιώργο Δεικτάκη το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Ρεθύμνης.

Μια προσπάθεια αρκετών ετών ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

« Θεωρούμε υποχρέωση  να επαναλάβουμε , τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, τα σημαντικά  προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν   επιχειρώντας να θυμίσουμε την τεράστια προσπάθεια που έγινε από την δημοτική αρχή  κατά αρχήν αλλά και  τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες καθώς  και την αντιπολίτευση του δήμου όλη την περίοδο από το 2007 έως και σήμερα», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Δήμου .

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο το παρέλαβε ο Δήμος το 2007 ως ένα σχέδιο το οποίο εμπεριείχε αρκετά προβλήματα και παραλείψεις με αποτέλεσμα «να μην είναι κοινωνικά αποδεκτό, δημιουργούσε οριζόντιες απαγορεύσεις, άρα και σημαντικές αδικίες – και σε γενικές γραμμές ήταν ανεφάρμοστο», όπως επισημαίνει.

Ο Δήμος Ρεθύμνης , υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση , « πάλεψε και προσπάθησε όλο αυτό το διάστημα να  διαμορφώσει την τελική πρόταση με υψηλή αίσθηση ευθύνης  με τρόπο απόλυτης θεσμικότητας και διαφάνειας  και με το τελικό αποτέλεσμα να εξασφαλίζει την  κοινωνική αποδοχή να είναι κοινωνικά δίκαιο , να προστατεύει  το περιβάλλον ,να έχει  αναπτυξιακή προοπτική και να ενισχύει  την ταυτότητα και την ιδιαιτερότητα  του Δήμου».

Τονίζει δε ότι , « το τελικό σχέδιο ήταν αποτέλεσμα υπεύθυνης ανοιχτής και συστηματικής διαβούλευσης εκ μέρους του δήμου και συγκεκριμένα ήταν αποτέλεσμα τριών Δημοτικών Συμβουλίων – δύο  αποφάσεων ΣΧΟΠ – έξι μαζικών ανοιχτών συνελεύσεων με τους οικισμούς και τους κοινωνικούς φορείς στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, πέντε λαϊκών συνελεύσεων στους οικισμούς, καθώς και δύο επιτροπών ποιότητας ζωής και δύο Συνεδριάσεων της  επιτροπής πολεοδομικών θεμάτων».

Ο Δήμος , ιδιαίτερα επισημαίνει  ότι «  το μεγάλο πρόβλημα-νομοθετικό  που υπήρχε και υποχρέωνε όλη τη διαδικασία σε στασιμότητα  καθώς  χρειάστηκε αρκετό χρόνο και αρκετές συναντήσεις σε επίπεδο Υπουργών – Υφυπουργών στο ΥΠΕΚΑ (δέκα συνολικά συναντήσεις) για να ξεπεραστεί , και ήταν το θέμα της εμπλοκής της περαστικής ΖΟΕ στην έγκριση του ΓΠΣ και στο «μπλοκάρισμα» της επέκτασης του σχεδίου πόλης , θέμα που επιλύθηκε τελικά με νομοθετική ρυθμιστική αρχές του  2012.

Στην  συνεχεία έπρεπε να επικυρωθεί ξανά από το Δημοτικό Συμβούλιο, ΣΥΠΟΘΑ & βέβαια να εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το ΚΑΣ ˙ διαδικασία που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2013 και έτσι σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε ότι η έγκριση του ΓΠΣ είναι γεγονός – πράγμα που μας δίνει το δικαίωμα να προγραμματίσουμε  την επόμενη μέρα και κυρίως σε ότι  αφορά τις πολεοδομικές μελέτες επέκτασης της πόλης καθώς και τα ΣΧΟΟΑΠ των πρώην Δήμων Νικηφόρου Φωκά και Αρκαδίου».

Έτσι λοιπόν , έκλεισε ο πρώτος βασικός κύκλος χωροταξικού σχεδιασμού για τον πρώην Καποδιστριακό Δήμο Ρεθύμνης αποτιμώντας τα σημαντικά οφέλη στα εξής βασικά σημεία:

Προστασία περιβάλλοντος – φαραγγιών και ρεμάτων και διαφύλαξη της φυσικής και ιστορικής ταυτότητας του χώρου.
Δημιουργία και εφαρμογή χρήσεων γης στην πόλη στον περαστικό και τον υπόλοιπο χώρο του δήμου εξασφαλίζοντας έτσι  την  τάξη στον χώρο.
Εξασφάλιση αποθέματος οικιστικής γης – τράπεζας γης μέσω της θεσμοθέτησης  Δημοτικών οικισμών δημιουργώντας ένα σύγχρονο εργαλείο άσκησης πολιτικής γης εκ μέρους του Δήμου.
Εξασφάλιση προϋποθέσεων για την επέκταση του σχεδίου πόλης του Ρεθύμνου.

http://newsta.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου