Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

40άρηδες και μη κομματικοποιημένους δημάρχους θέλουν οι πολίτες

Πανελλαδική έρευνα αποτυπώνει ότι αμφισβητείται εκ θεμελίων το μοντέλο διοίκησης των δήμων και των περιφερειών, αλλά καταδικάζεται και ο τρόπος, με τον οποίο διαχειρίζονται τις εξουσίες και το δημοτικό ταμείο οι δήμαρχοι.
Οι πολίτες αναζητούν νέα πρόσωπα έχουν, όμως, πιο κατασταλαγμένα κριτήρια από κάθε άλλη φορά.
Επιθυμούν νέα πρόσωπα, σαραντάρηδες, ώστε να έχουν επαγγελματική καταξίωση, ενώ μεγαλύτερο προσόν για τους υποψηφίους θεωρείται η αποδέσμευσή τους από κομματικούς μηχανισμούς.
Τα ευρήματα της έρευνας, που διενήργησε η Κάπα Research για την εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» σε δείγμα 30.249 ατόμων πανελλαδικά, αποτυπώνουν μια άλλη εικόνα για τις αντιλήψεις των πολιτών.
Εν μέσω εφαρμογής προγραμμάτων σωτηρίας στη χώρα, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, πρώην βουλευτές, επαγγελματίες πολιτευτές και γόνοι πολιτικών τζακιών θα ξεκινήσουν με μεγάλα βαρίδια την εκστρατεία τους.
Ταυτόχρονα αποτυπώνεται ότι δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» έχει χάσει την ισχύ του.
Φαίνεται, παράλληλα, ότι διαμορφώνεται μια κρίσιμη εκλογική μάζα, που ενδέχεται να αλλάξει τους σημερινούς συσχετισμούς, καθώς:
- Το 67,4% δηλώνει ότι δεν θέλει κομματικούς υποψήφιους - μόλις 26,2% θέλουν να έχει κομματική στήριξη.
- Το 44,9% θα επέλεγε στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών υποψήφιο της Κεντροαριστεράς
- Το 45,7% θα επέλεγε περιφερειάρχη από τον ίδιο χώρο.
Κατά τα ευρήματα, οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τον Μάιο του 2014 αναδεικνύονται σε μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις των τελευταίων ετών.
Ερώτημα είναι κατά πόσο θα επιβεβαιωθεί στην κάλπη ένα νέο σκηνικό μεταβολών και ανατροπών, που θα επηρεάσει και την κεντρική πολιτική σκηνή.

http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου