Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2013

<<Τορπίλη>> σε ασφαλιστικά Ταμεία και συντάξεις

Άμεσος κίνδυνος για τις συντάξεις καθώς τα ταμεία θα χάσουν πόρους τους οποίους δεν μπορεί να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός

Αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατάργηση 450 φόρων «υπέρ τρίτων», όπως ζητά η Τρόικα, φαίνεται πως είναι η κυβέρνηση. Η προεργασία άρχισε στο υπουργείο Οικονομικών και ήδη έχουν εντοπιστεί περίπου 580 τέλη και φόροι που επιβαρύνουν τις συναλλαγές.
Πρόσχημα είναι η φοροελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στην κυβέρνηση όμως κάνουν  και άλλες σκέψεις: θεωρούν πως ανακάλυψαν ένα «κρυμμένο θησαυρό» όπου θέλουν να βάλουν «χέρι» αφού, όπως έλεγε παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, «άλλοι φόροι θα καταργηθούν, κάποιοι θα παραμείνουν, αλλά και κάποιοι άλλοι θα ενσωματωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό και θα συνεχίσουν να εισπράττονται» -προφανώς  για να έχει επιπλέον έσοδα το δημόσιο! 
Ήδη ειδική επιτροπή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προχωρά στην καταγραφή των φόρων αυτών για να αποφασιστεί ποιοι θα διατηρηθούν και ποιοι όχι.
Μεγάλοι χαμένοι βγαίνουν πάντως οι ασφαλισμένοι σε Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, επειδή αυτά θα χάσουν πόρους που δεν θα τους καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Το σχέδιο θα εφαρμοστεί όπως ζητά η Τρόικα από το 2014.Υπολογίζεται ότι οι 580 «υπέρ τρίτων» φόροι επιβαρύνουν καταναλωτές και επιχειρήσεις με 10 δισ. ευρώ ετησίως. Τα έσοδα αυτά θα χάσουν 23 ασφαλιστικά ταμεία μεταξύ των οποίων το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ , ο ΕΔΟΕΑΠ, το ΝΑΤ, τα Ταμείο Εμπόρων,   Νομικών, Μηχανικών, Εμπόρων, Ξενοδόχων, Εθνικής Άμυνας κλπ.
Ένα μικρό μέρος των επιβαρύνσεων αυτών (λιγότερο ίσως από 1 δισ. ετησίως) πιθανώς θα διατηρηθεί για λόγους «ανταποδοτικότητος» ή «κοινωνικής αλληλεγγύης». Πολλαπλάσια είναι τα ποσά -περί τα 2 ως 3 δισ. ευρώ το χρόνο- τα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να συνεχίσουν να εισπράττονται, με μοναδικό σκοπό να καταλήγουν στον κρατικό προϋπολογισμό για να καλύπτουν ελλείμματα και να μπορεί το κράτος να διασφαλίζει την πληρωμή των κύριων συντάξεων σε ελλειμματικά ταμεία.
Αντιθέτως, τίποτε δεν εγγυάται παροχές και συντάξεις των επικουρικών ταμείων. Αν δεν υποκατασταθούν οι πόροι που χάνονται, τότε θα κινδυνεύσουν ακόμη και οι συντάξεις των ταμείων αυτών.
Οι «υπέρ τρίτων» φόροι  επιβάλλονται ως τέλη, εισφορές, δασμοί ή δικαιώματα επί δεκάδων συναλλαγών. Η τρόικα πιέζει για την κατάργηση τους με σκοπό την τόνωση της ανταγωνιστικότητος της οικονομίας. Αλλά και ο ΣΕΒ έχει ζητήσει να καταργηθούν τουλάχιστον 29 «μη ανταποδοτικές» επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων, όπως θεωρεί πως είναι η ασφαλιστική εισφορά 1%-3% υπέρ ΕΛΓΑ  στα αγροτικά προϊόντα, εισφορές της τάξης του 14,5% υπέρ τρίτων στους ναύλους ή το αγγελιόσημο επί των διαφημίσεων σε ραδιοτηλεοπτικά και έντυπα μέσα.
Το πλήγμα όμως θα είναι τεράστιο κυρίως για το ΝΑΤ που, όπως έδειξε παλαιότερη καταγραφή (του 2002 από τον τότε υφυπουργό Οικονομικών κ.Γεωργακόπουλο) προσπορίζεται έσοδα από 26 διαφορετικούς φόρους υπέρ τρίτων. Ακολουθεί το Ταμείο Νομικών που εισπράττει 24 φόρους ενώ και το Ταμείο Λιμενικών θα χάσει έσοδα από 10 φόρους. Πλήττονται επίσης  οργανισμοί και νομικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου, αφού στον ΕΟΤ κατευθύνονται έσοδα από 30 φόρους υπέρ τρίτων, στην ΕΠΟ 16, στον ΟΑΕΔ 21 και 4  στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. 

http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου