Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Τουρκία: Νέα σοβαρά επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ

REUTERS/OSMAN ORSAL

Άνδρες της αστυνομίας χρησιμοποιούν αντλίες νερού για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στην Κωνσταντινούπολη.

 

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν το Σάββατο στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, όπου η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση εκτοξευτήρων νερού και δακρυγόνων για να διαλύσει εκατοντάδες ανθρώπους που διαμαρτύρονταν εναντίον των νέων ελέγχων στο Ίντερνετ.

Οι νέες εξουσίες που εγκρίθηκαν αυτή την εβδομάδα από το τουρκικό κοινοβούλιο, μόλις εγκριθούν και από τον πρόεδρο, θα επιτρέπουν στις αρχές να μπλοκάρουν ιστότοπους μέσα σε λίγες ώρες. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως τα σχέδια αυτά εντάσσονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει το σκάνδαλο διαφθοράς.

Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ φωνάζοντας «Κάτω τα χέρια από το Ίντερνέτ μου». Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας εμπόδισαν την είσοδο του πλήθους στην πλατεία και χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες νερού για να το απωθήσουν προς τη μεγάλη πεζοδρομημένη λεωφόρο Ιστικλάλ, ενώ οι διαδηλωτές έριχναν πυροτεχνήματα προς τους αστυνομικούς.

Ο νέος νόμος επιτρέπει στην κυβερνητική αρχή που είναι αρμόδια για τις τηλεπικοινωνίες (TIB) να μπλοκάρει, χωρίς την παραμικρή απόφαση της δικαιοσύνης, οποιονδήποτε ιστότοπο στο Ίντερνετ περιέχει πληροφορίες που «προσβάλλουν την ιδιωτική ζωή» ή θεωρείται πως συνιστούν διακριτική μεταχείριση ή πως είναι προσβλητικές.

REUTERS/OSMAN ORSAL

Τούρκοι διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία.

Η TIB θα μπορεί επίσης να απαιτεί από τους πάροχους πρόσβασης οποιαδήποτε πληροφορία για τους ιστότοπους που επισκέπτεται ένας χρήστης και να τους αποθηκεύει για δύο χρόνια.

Οι αντίπαλοι του νομοσχεδίου κάλεσαν ομόφωνα τον αρχηγό το κράτους Αμπντουλάχ Γκιούλ να μην το υπογράψει και να το αναπέμψει στο κοινοβούλιο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου