Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

«Απέλυσε» τον Γιανουκόβιτς η ουκρανική Βουλή, εκλογές στις 25 Μαΐου, ελεύθερη η Τιμοσένκο

Γιανουκόβιτς

Έκπτωτος κηρύχθηκε ομόφωνα από τη Βουλή της χώρας ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Την ίδια ώρα, αποφασίστηκε οι εκλογές να πραγματοποιηθούν στις 25 Μαΐου.

Οι βουλευτές έκριναν τον κ. Γιανούκοβιτς συνταγματικά ανήμπορο να φέρει σε πέρας τα καθήκοντά του. Μέτα από το πέρας της ψηφοφορίας, πολλοί βουλευτές άρχισαν να χειροκροτούν, ενώ κάποιοι τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.

Η κίνηση της ουκρανική Βουλής έρχεται ως απάντηση στο διάγγελμα Γιανουκόβιτς μέσω του οποίου ο πρόεδρος διαμήνυσε πως δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί ή να εγκαταλείψει τη χώρα, καταγγέλλοντας παράλληλα «πραξικόπημα» στο Κίεβο. Ο κ. Γιανούκοβιτς έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Κίεβο και, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, έχει μεταβεί στο Χάρκοβο, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου συνεδριάζουν εκπρόσωποι των επί το πλείστον ρωσόφωνων και ρωσόφιλων ανατολικών περιοχών της χώρας.

Ο ουκρανός πρόεδρος αποσαφήνισε πως θα παραμείνει στην ανατολική Ουκρανία επί του παρόντος. Η κίνηση της Βουλής συνιστά κλιμάκωση της πολιτικής σύγκρουσης που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία, καθώς νωρίτερα εκπρόσωποι των περιοχών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας και της Κριμαίας, που συνεδριάζουν στο Χάρκοβο, έδωσαν νέα διάσταση στα σενάρια διάσπασης της χώρας, αμφισβητώντας ευθέως την εξουσία του εθνικού κοινοβουλίου στο Κίεβο και διαμηνύοντας πως παίρνουν όλες τις εξουσίες στα χέρια τους έως ότου να υπάρχουν εγγυήσεις για τη συνταγματική τάξη στην πρωτεύουσα.

Στο μεταξύ, απελευθερώθηκε η 53χρονη πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν υπό φρούρηση σωφρονιστικών υπαλλήλων για το μεγαλύτερο διάστημα μετά από την καταδίκη της το 2011.

Η Τιμοσένκο, σκληρή αντίπαλος του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, χαιρέτισε συγκεντρωμένους υποστηρικτές της μέσα από το αυτοκίνητο που την παρέλαβε από το νοσοκομείο στην νοτιοανατολική πόλη Χάρκοβο.

http://www.koutipandoras.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου