Κυριακή, 25 Αυγούστου 2013

Αναπόφευκτο το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με σύμβουλο του Σόιμπλε

«Αναπόφευκτη» θεωρεί μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο Γερμανός οικονομολόγος και σύμβουλος του Β. Σόιμπλε, Γιόργκ Ρόχολ, μιλώντας σε κυριακάτικη εφημερίδα.

«Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη, κατά την αποψή μου» σημειώνει και τονίζει ότι «το τρέχον επίπεδο του χρέους είναι πολύ υψηλό και θα συνεχίσει να αυξάνεται, παρά την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα με το πρωτογενές πλεόνασμά της, δηλαδή τον κρατικό προϋπολογισμό της, χωρίς τις πληρωμές τόκων. Όμως ακόμη και με ένα ένα σημαντικό κούρεμα, για παράδειγμα, του μισού της χρέους, η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει το πρωτογενές πλεόνασμά της προκειμένου να είναι σε θέση να επωμιστεί το επίπεδο του χρέους της μετά από μια αναδιάρθρωση».

Στην ερώτηση αν η συνταγή λιτότητας είναι σωστή για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, απαντά ότι «αναμφίβολα η Ελλάδα έχει υποστεί σημαντικά μέτρα λιτότητας», πιστεύει, όμως, ότι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι πιο αναγκαίες από ποτέ και αυτές θα πρέπει «να περιλαμβάνουν τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος, έτσι ώστε να μπορούν και οι πιο ισχυροί να συμβάλλουν περισσότερον στην εξυγίανση των κρατικών προϋπολογισμών».

Τέλος, θεωρεί ότι ο στόχος του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων των 50 δισ., «είναι σίγουρα μη ρεαλιστικός τη δεδομένη χρονική στιγμή» υπενθυμίζει ότι «το ΔΝΤ είχε ήδη επισημάνει το 2011 ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέχει σημαντική ακίνητη περιουσία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του δημόσιου χρέους» και καταλήγει: «Αλλά και πάλι, και εδώ πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη βελτίωση του νομικού και θεσμικού πλαισίου για τους πιθανούς επενδυτές».

http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου