Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Παράνομες πληρωμές και για τα άρματα μάχης

Η Rheinmetall κατέβαλε μίζες και για τη σύμβαση των αρμάτων μάχης Leo-2. Η γερμανική εταιρεία είχε αναλάβει το σύστημα βολής και ένα σημαντικό μέρος των ερπυστριών των αρμάτων.

Η Rheinmetall κατέβαλε μίζες και για τη σύμβαση των αρμάτων μάχης Leo-2. Η γερμανική εταιρεία είχε αναλάβει το σύστημα βολής και ένα σημαντικό μέρος των ερπυστριών των αρμάτων.

Η γερμανική εταιρεία Rheinmetall κατέβαλε παράνομες πληρωμές και για τη σύμβαση των αρμάτων μάχης Leo-2. Αυτό προκύπτει από στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους η «Κ» και η γερμανική Sueddeutsche Zeitung από τον συμβιβασμό της εταιρείας του Ντίσελντορφ με την Εισαγγελία της Βρέμης.
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι για τα άρματα κατεβλήθησαν 127 εκατομμύρια ευρώ, η Rheinmetall είχε αναλάβει το σύστημα βολής και ένα σημαντικό μέρος των ερπυστριών των αρμάτων.
Ενα μέρος των χρημάτων προοριζόταν για αξιωματικούς που είχαν την ευθύνη προετοιμασίας της σύμβασης. Σημαντικό ρόλο στην προώθηση των χρημάτων φαίνεται ότι παίζει στενός συνεργάτης του πρώην γενικού γραμματέα Εξοπλισμών Γ. Ζορμπά, που αργότερα δούλεψε με δική του προσωπική εταιρεία για την προώθηση των παραγγελιών της εταιρείας του Ντίσελντορφ. Ρόλο παίζει και ένας ακόμα απόστρατος αξιωματικός που από το 1998 ώς το 2010 συνεργαζόταν με την εταιρεία Tredeco του Πάνου Ευσταθίου. Οι δύο πρώην αξιωματικοί λαμβάνουν για τις υπηρεσίες τους 826.000 ευρώ, 594.000 από τα οποία στο όνομα εταιρείας.

Από τα χρήματα που καταβάλλονται 13 εκατομμύρια δίνονται σε μία εταιρεία του Παναμά και στη συνέχεια χάνονται.
Οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές δεν είναι σαφές αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία που συνέλεξαν σχετικά με το συμβόλαιο των αρμάτων μάχης, καθώς οι παράνομες πληρωμές δρομολογούνται ήδη από το 1996/1997, σε μία περίοδο που η καταβολή προμηθειών σε αλλοδαπούς αξιωματούχους δεν είχε ποινικοποιηθεί ακόμη στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Krauss Maffei Wegmann, μόνη από τις εμπλεκόμενες εταιρείες που υποστηρίζει ότι «ουδέποτε υπήρξαν παράνομες πληρωμές στη σύμβαση των αρμάτων», προσπάθησε να περιορίσει τη συμμετοχή τόσο της Rheinmetall όσο και της εταιρείας STN Atlas, μιας θυγατρικής της Thyssen στις συμβάσεις για τα άρματα, κάτι που απετράπη χάρη στην παρέμβαση του κ. Πάνου Ευσταθίου. Η Atlas απέφυγε το Σαββατοκύριακο να απαντήσει στο ερώτημα αν υπάρχουν τέτοιες πληρωμές, παρέπεμψε, ωστόσο, σε συνομιλίες των εκπροσώπων της με τις δικαστικές αρχές προκειμένου να κλείσει το θέμα όπως έχει γίνει και με τη Rheinmetall σε ό,τι αφορά την ποινική ευθύνη της εταιρείας. Ενας εκπρόσωπός της είπε ακόμη ότι δεν γνωρίζει αν το ελληνικό κράτος έχει εγείρει αστικές αξιώσεις κατά της Atlas. Ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής έχει περιλάβει σε έγγραφό του προς την Εισαγγελία της Βρέμης τέτοιες αξιώσεις προς τις γερμανικές εταιρείες, αξίας ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ σε ό,τι αφορά τα συστήματα Asrad.
Εν τω μεταξύ, σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη πρόκειται να εμφανισθούν στον κ. Μαλλή δύο πρώην στελέχη της Rheinmetall που κατηγορούνται για συναυτουργία στην καταβολή των «μιζών» για τα Asrad. Ενας από αυτούς εμφανίζεται και να έχει πάρει μέρος της «μίζας» που διακινήθηκε στην Ελλάδα. Και οι δύο αναμένεται να ζητήσουν και να πάρουν προθεσμία για να απολογηθούν.

http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου