Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Η συμφωνία με την τρόικα δοκιμάζει τις αντοχές της κυβέρνησης

Έντονα σημάδια κόπωσης εμφανίζει το πολιτικό προσωπικό της χώρας σε σημείο στην παρούσα φάση να παραμένει άγνωστο αν η  επιστροφή στην Ελλάδα, μετά την 9η Δεκεμβρίου, των εκπροσώπων της τριμερούς θα συνοδευτεί με την πολυπόθητη συμφωνία.

Οι διαβουλεύσεις στο Μαξίμου με τους συναρμόδιους υπουργούς είναι συνεχείς, ενώ τη Δευτέρα θα γίνει και η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως έγραφε χθες και το naftemporiki.gr, σε μία προσπάθεια να εξεταστεί η κατάσταση στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη.

Άσπρος καπνός για το μείζον θέμα των πλειστηριασμών δεν αναμένεται να βγει από το Μαξίμου και παραμένει άγνωστο το πως θα γεφυρωθεί η διαφορά μεταξύ των θέσεων της τρόικας και της κόκκινης γραμμής του ΠΑΣΟΚ για παράταση του ισχύοντος καθεστώτος τουλάχιστον για ένα εξάμηνο.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικά πιθανό οι δύο άνδρες να συζητήσουν το θέμα της τύχης των αμυντικών βιομηχανιών και της απελευθέρωσης των απολύσεων όπου εκεί διαφαίνονται κάποια σημάδια σύγκλισης.

Στους πονοκεφάλους του Μαξίμου προστίθενται εσχάτως και αντιφατικές δηλώσεις στελεχών της ΝΔ. Σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στη «Real news» επανέρχεται στο θέμα της υπερφορολόγησης χαρακτηρίζοντάς την εκ νέου «αντιαναπτυξιακό μέτρο», ενώ αναφερόμενη στον φόρο ακινήτων επισημαίνει ότι « το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο φόρος, έτσι όπως σχεδιάζεται, δεν θα πληρωθεί και οδηγεί χιλιάδες πολίτες στα όρια τους».

Σε μία εμφανή προσπάθεια να πιέσει την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο να φτάσουν σε μία συμφωνία με την τρόικα η βουλευτής επικρατείας της ΝΔ σημειώνει ότι η «κυβέρνηση  δεν πέφτει επειδή μπορεί στη Βουλή να καταψηφιστεί ένα νομοσχέδιο ...αλλά εάν χάσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας».

Την ίδια ώρα μήνυμα δυσαρέσκειας για τον κ. Στουρνάρα εκπέμπει και το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Ενδεικτικές είναι και οι πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας ότι ο κ. Καραμανλής σκέφτεται να μην είναι ξανά υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές με τη ΝΔ λόγω των θέσεων του Έλληνα ΥΠΟΙΚ για την οικονομική πολιτική της περιόδου 2004 -2009.

Ως απάντηση στην κριτική που δέχεται στο εσωτερικό της ΝΔ θα πρέπει να εκληφθεί η σημερινή αναφορά του κ. Στουρνάρα στο «Βήμα» της Κυριακής ότι «είμαι εδώ ως τεχνοκράτης για να λέω την αλήθεια, δεν έχω ανάγκη πολιτικής καριέρας».

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σαμαράς και ο κ. Στουρνάρας που θα βρεθούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, εν όψει της ανάληψης της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Ελλάδα, θα έχουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να μεταφέρουν στους εταίρους και δανειστές μας τόσο τις ελληνικές θέσεις όσο και την πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας.

http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου