Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Η νέα κοσμοθεωρία του «σουλτάνου» Ταγίπ Ερντογάν

Πύρινος ήταν ο λόγος που εκφώνησε ο Ερντογάν στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

Πύρινος ήταν ο λόγος που εκφώνησε ο Ερντογάν στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

Την πολιτική, την επιστήμη, τη μουσική, την ιστορία – κάθε πιθανό όπλο χρησιμοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προσπάθειά του να πείσει τους συμπατριώτες του να επιστρέψουν στις μουσουλμανικές παραδόσεις, απορρίπτοντας τις δυτικές επιρροές.
«Οι επαφές ανάμεσα στη Λατινική Αμερική και τον ισλαμικό κόσμο ανάγονται στον 12ο αιώνα. Μουσουλμάνοι ναυτικοί έφθασαν στην αμερικανική ήπειρο 314 χρόνια πριν από τον Κολόμβο, το 1178. Ο ίδιος ο Κολόμβος είδε ένα τζαμί σε έναν λόφο στην ακτή της Κούβας», είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια συνάντησης με μουσουλμάνους από τη Λατινική Αμερική. Ο Ερντογάν θα ήθελε να αλλάξει τα βιβλία της παγκόσμιας ιστορίας, που ως γνωστόν αναφέρουν ότι η αμερικανική ήπειρος ανακαλύφθηκε από τον Χριστόφορο Κολόμβο το 1492. Επειδή όμως οι ιστορικές πηγές που μιλούν για τη μουσουλμανική πρωτιά δεν πείθουν την πλειονότητα των ιστορικών, ο Ερντογάν θα αρκεστεί στο να διδαχθεί η εκδοχή αυτή στα σχολεία της Τουρκίας.
Για αλλαγές πρέπει να ετοιμάζονται και οι δάσκαλοι της Φυσικής και της Μουσικής. «Αν ρωτήσεις ποιος ήταν ο Αϊνστάιν, κάθε νέος έχει κάτι να πει γι’ αυτόν. Αν ρωτήσεις ποιος ήταν ο Ιμπν Σινά, τα παιδιά δεν έχουν ξανακούσει το όνομα», είπε ο Ερντογάν σε συνέδριο εκπαιδευτικών. Ο Πέρσης φιλόσοφος, γιατρός και επιστήμονας Ιμπν Σινά, γνωστός και ως Αβικέννας, έζησε τον 11ο αιώνα και ήταν μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της «χρυσής εποχής» του Ισλάμ.

«Επίσης, οι μαθητές μας πρέπει να ακούν τον Ιτρί και τον Ντεντέ Εφέντι (Οθωμανούς συνθέτες) με τον ίδιο τρόπο όπως γνωρίζουν για τον Μπετόβεν», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος. «Πρέπει οι μαθητές μας να μάθουν για τη γλώσσα τους και τα καλλιτεχνικά έργα των προγόνων τους χωρίς κόμπλεξ, όπως διδάσκονται άλλους πολιτισμούς και γλώσσες», προσέθεσε. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όποιος μιμείται θα είναι πάντα ένα βήμα πίσω».
Ο Ερντογάν εξέθεσε το πολιτικό υπόβαθρο της πολιτιστικής «επιστροφής στις ρίζες» στον πύρινο λόγο που εκφώνησε στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι το μόνο που θέλουν οι ξένοι από τον μουσουλμανικό κόσμο είναι να αποσπάσουν «πετρέλαιο, χρυσάφι, διαμάντια και φθηνή εργατική δύναμη». «Δεν θέλουν να ζητάμε τίποτα σε αντάλλαγμα. Μοιάζουν φίλοι αλλά θέλουν να μας δουν νεκρούς, θέλουν να δουν τα παιδιά μας να πεθαίνουν», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν. «Πιστέψτε με, δεν τους αρέσουμε καθόλου». Οι φιλοδοξίες του Ερντογάν για ηγεμονία στον μουσουλμανικό κόσμο έχουν υποστεί βαρύτατα πλήγματα. Ομως, στην ομιλία αυτή ο Τούρκος πρόεδρος παρότρυνε τις χώρες της περιοχής να ακούσουν το μήνυμα της Τουρκίας και να λύσουν τα προβλήματά τους χωρίς τη βοήθεια της Δύσης. «Αν συνεργαστούμε, θα βάλουμε τέρμα στη μοναξιά της Παλαιστίνης, που κρατά σχεδόν έναν αιώνα», είπε.
Πέρα από τα βέλη προς τις ΗΠΑ («δεν μου αρέσουν οι ατέλειωτες απαιτήσεις που προέρχονται από 12.000 χιλιόμετρα απόσταση»), ο Ερντογάν σε άλλη ομιλία επέκρινε και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως «χριστιανική λέσχη». «Μην ελπίζετε σε αντικειμενικότητα σε έναν κόσμο όπου οι διεθνείς οργανισμοί αποφασίζουν με βάση τη δική τους ιδεολογία και πολιτική. Δίνεται το βραβείο Νομπέλ με αντικειμενικά κριτήρια; Οχι. Παίρνει το Συμβούλιο Ασφαλείας αντικειμενικές αποφάσεις; Οχι, ποτέ».
Πριν από τις δηλώσεις αυτές, ο Ερντογάν είχε κατευθύνει το μένος του προς όσους προασπίζονται την ισότητα των φύλων. «Οι γυναίκες δεν είναι ίσες με τους άνδρες», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συνέδριο γυναικών. «Δεν μπορείς να βάλεις στο ίδιο καζάνι άνδρες και γυναίκες. Είναι ενάντιο στη φύση, γιατί η φύση τους είναι διαφορετική. Στον χώρο εργασίας δεν μπορείς να απαιτήσεις από μια έγκυο γυναίκα τα ίδια που απαιτείς από έναν άνδρα». Μετά τον καταιγισμό αρνητικών σχολίων, δύο ημέρες αργότερα, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι τα μέσα ενημέρωσης διαστρέβλωσαν τα λόγια του, αλλά επανέλαβε την ουσία της τοποθέτησής του. «Αυτό που χρειάζονται οι γυναίκες δεν είναι η ισότητα αλλά η ισοτιμία», είπε. Ο Ερντογάν, που έχει χαρακτηρίσει χρέος κάθε γυναίκας να φέρει στον κόσμο τουλάχιστον τρία παιδιά, προσέθεσε ότι «η θρησκεία μας έχει καθορίσει μια θέση για τις γυναίκες: τη μητρότητα».

http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου