Η τουρκική αστυνομία ρίχνει δακρυγόνα και χρησιμοποιεί αντλίες νερού για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών που μετέχει σε ευρεία αντικυβερνητική κινητοποίηση στην Άγκυρα. Χιλιάδες συνδικαλιστές έχουν κατακλύσει την πλατεία Κιζιλάι, στο κέντρο της Άγκυρας, όπου διαδηλώνουν με αίτημα την παραίτηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Χουριέτ" που επικαλείται τον Ιατρικό Σύλλογο της Τουρκίας υπάρχει και τρίτος νεκρός, ο οποίος σύμφωνα με το δημοσίευμα έχασε τη ζωή του σε συγκρούσεις στην Άγκυρα. Πρόκειται για τον Ετέμ Σαρισουλούκ, ο οποίος ήταν ήδη εγκεφαλικά νεκρός, καθώς είχε δεχθεί χτύπημα στο κεφάλι στη διάρκεια των διαδηλώσεων.
Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι που ανταποκρίθηκαν σε έκκληση δύο συνδικάτων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, έκτη ημέρα των διαδηλώσεων εναντίον του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από δύο διαφορετικά σημεία κρατώντας κόκκινες ή άσπρες σημαίες και κατέκλυσαν την πλατεία Ταξίμ, επίκεντρο στης αμφισβήτησης που συγκλονίζει την Τουρκία, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού.
Δυσαρέσκεια της Άγκυρας για τα σχόλια της Ουάσιγκτον
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου συνομίλησε το βράδυ της Τρίτης τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι για να του εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για τα σχόλια της Ουάσινγκτον για τις διαδηλώσεις στην Τουρκία.
«Η Τουρκία δεν είναι δημοκρατία δεύτερης κατηγορίας» φέρεται να δήλωσε ο Νταβούτογλου, σύμφωνα με τουρκική διπλωματική πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ζητώντας να μην κατονομαστεί.
Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι αντιμετώπισε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται εδώ και έξι ημέρες ως «ασυνήθιστη κατάσταση», σημειώνοντας ότι παρόμοιες κινητοποιήσεις έχουν γίνει και σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα το 2011 στις ΗΠΑ από το κίνημα Occupy Wall Street. Ο Νταβούτογλου ενημέρωσε επίσης τον Κέρι ότι διεξάγεται ήδη έρευνα για την ενδεχόμενη χρήση υπερβολικής βίας από την τουρκική αστυνομία.
Την Δευτέρα, ο ίδιος ο Κέρι καταδίκασε την «υπερβολική» χρήση βίας από την αστυνομία και είπε ότι ελπίζει να γίνει μια πλήρης έρευνα για τα επεισόδια.
Ζητούν καθαίρεση των αστυνομικών διευθυντών
Ομάδα εκπροσώπων των διαδηλωτών της Τουρκίας, πάντως, ζήτησε από την κυβέρνηση να καθαιρέσει τους αστυνομικούς διευθυντές πολλών πόλεων της χώρας, μεταξύ των οποίων και εκείνους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, για την υπερβολική χρήση βίας που άσκησαν σε βάρος ειρηνικών ακτιβιστών.
Η αντιπροσωπεία των ακτιβιστών παρέδωσε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπουλέντ Άρινης έναν κατάλογο με τα αιτήματα των διαδηλωτών. Μεταξύ άλλων, ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί από την αστυνομία αλλά και να εγκαταλείψει η κυβέρνηση το σχέδιό της για την αμφιλεγόμενη ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ, ένα σχέδιο που πυροδότησε τις κινητοποιήσεις σε όλη της χώρα. Επίσης, ζητούν να σταματήσει η χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία και να γίνεται σεβαστή η ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία.
Συνέλαβαν χρήστες του Twitter για υποκίνηση ταραχών
Περίπου 25 χρήστες του Twitter συνελήφθησαν στην Τουρκία με κατηγορίες ότι υποκίνησαν διαδηλώσεις και διέδωσαν προπαγάνδα, έπειτα από πολλές ημέρες διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης που πήραν κατά διαστήματα βίαιη μορφή, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.
Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν το Twitter για να οργανώσουν διαδηλώσεις και να καλέσουν τον κόσμο να βγει στους δρόμους.
"Αν αυτό είναι έγκλημα, τότε το διαπράξαμε όλοι", δήλωσε ο Αλί Ενγκίν, ένας τοπικός εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στη Σμύρνη, αφού επισκέφθηκε την αστυνομία για να πάρει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συλλήψεις. Ένα άλλο μέλος της αντιπολίτευσης δήλωσε πως δεν είδε τίποτε ιδιαίτερα μεμπτό στις καταχωρίσεις στο Twitter. Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τη σύλληψη και άλλων προσώπων που κατηγορούνται ότι οργάνωσαν τις διαδηλώσεις.
Στο μεταξύ, η εφημερίδα "Χουριέτ" αναφέρει σήμερα πως το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg HT ανέστειλε χθες τη μετάδοση ενός τηλεπαιγνιδιού καθώς ο παρουσιαστής του είχε κάνει την προηγουμένη στους παίκτες ερωτήσεις σχετικά με το κίνημα αμφισβήτησης της κυβέρνησης που συγκλονίζει εδώ και έξι ημέρες την Τουρκία.
"Αντιασφυξιογόνα μάσκα", "αστυνομία", "βία", "σύλληψη", "λαός", "λογοκρισία", "ειρηνισμός": τέτοιες ήταν οι λέξεις που έπρεπε να μαντέψουν οι συμμετέχοντες στο "Λογοπαίγνιο", μια ζωντανή εκπομπή που μεταδίδεται καθημερινά από το Bloomberg HT. Την επομένη αυτής της εκπομπής, η μετάδοση του προγράμματος διακόπηκε χωρίς εξήγηση από τους υπεύθυνους του δικτύου, αναφέρει η "Χουριέτ" στην έκδοσή της στο Ίντερνετ.
"Η κατάσταση είναι λίγο συγκεχυμένη αυτή τη στιγμή (...) Απλώς μου ζήτησαν χθες να μην κάνω εκπομπή και η ώρα μου δόθηκε" σε ένα άλλο πρόγραμμα, δήλωσε ο Ιχσάν Βαρόλ, ο παρουσιαστής του "Λογοπαίγνιου", σύμφωνα με την "Χουριέτ".
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικρίνονται έντονα από τους διαδηλωτές, οι οποίοι εκτιμούν πως η κάλυψη εκ μέρους τους των διαμαρτυριών εναντίον του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της καταστολής τους από την αστυνομία ήταν μεροληπτική υπέρ των αρχών.
Περίπου 3.000 άνθρωποι διαδήλωσαν τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη με το σύνθημα "δεν θέλουμε έναν υποταγμένο Τύπο" μπροστά από τα γραφεία του ομίλου μέσων ενημέρωσης Dogus Holding, στον οποίο ανήκει μεταξύ άλλων το δίκτυο συνεχούς ενημέρωσης NTV.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου