Αυστηρές ποινικές κυρώσεις ακόμη και συλλήψεις αλλά και παραπομπή στο Αυτόφωρο προβλέπουν εγκύκλιοι του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα για όσους καταστρέφουν το περιβάλλον, ρυπαίνοντας λίμνες, ποτάμια, θάλασσες ή προχωρούν στην ανέγερση αυθαίρετων κτισμάτων σε δασικές εκτάσεις. Οι εισαγγελικές εγκύκλιοι οι οποίες μάλιστα εκδόθηκαν ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, εφιστούν την ιδιαίτερη επαγρύπνηση των δικαστικών αρχών στις περιπτώσεις περιβαλλοντικών εγκλημάτων, εφαρμόζοντας τη διαδικασία του Αυτοφώρου αλλά και την αφαίρεση των αδειών λειτουργίας για τις περιπτώσεις ηχορύπανσης κέντρων διασκεδάσεως, μπαρ κ.λπ.
Με τρεις εγκυκλίους του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πάντα τους καλοκαιρινούς μήνες τα εγκληματικά φαινόμενα κατά του περιβάλλοντος κλιμακώνονται, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προκειμένου ν’ αποφευχθούν ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον. Για το λόγο αυτό, ο κ. Δασούλας ζητεί όχι μόνο τη σύλληψη των δραστών και την παραπομπή τους στο Αυτόφωρο αλλά και την κατά προτεραιότητα εκδίκαση των υποθέσεων αυτών.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «κατά τη θερινή περίοδο, εξαιτίας των επικρατουσών συνθηκών και της αυξημένης τουριστικής κινήσεως, παρατηρείται έξαρση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων, ιδίως δε με την ανεξέλεγκτη εγκατάλειψη, απόρριψη και διαχείριση των αποβλήτων, λυμάτων και απορριμμάτων, ανακύπτει πρόδηλη η ανάγκη, λόγω ιδιαίτερης σοβαρότητας του θέματος, για συνεχή εγρήγορση και επαγρύπνηση των εισαγγελικών λειτουργών καθώς και των επιφορτισμένων με την πρόληψη, την αποτροπή και τη βεβαίωση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων γενικών και ειδικών προανακριτικών υπαλλήλων».
Επίσης, τονίζεται ότι θα πρέπει να γίνει εντατικοποίηση των ελέγχων από πυροσβεστικούς υπαλλήλους ενόψει του αυξημένου κινδύνου πυρκαγιών ενώ σημειώνεται πως οι δασικές υπηρεσίες εάν διαπιστώσουν παραβάσεις (ανέγερση κτισμάτων εντός δασών, περιφράξεις, υλοτόμηση, εκχέρσωση, κ.λπ.) πρέπει να συλλαμβάνουν τους υπαίτιους και σε αντίθετη περίπτωση οι δασικοί υπάλληλοι θα αντιμετωπίζουν ποινικές ευθύνες.
Ο κ. Δασούλας ακόμη ζητεί να αφαιρούνται οι άδειες λειτουργίας καταστημάτων που ηχορυπαίνουν ενώ θυμίζει ότι για την ηχορύπανση υπάρχει σχετική υγειονομική διάταξη, η οποία προβλέπει για τους παραβάτες αυτόφωρη διαδικασία με προβλεπόμενες ποινές φυλάκισης έως ένα έτος και χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000 ευρώ.
Αυτό σημαίνει κατά τον εισαγγελέα ότι πρέπει να συλλαμβάνονται άμεσα, τα φυσικά πρόσωπα που εκμεταλλεύονται το κατάστημα για δικό τους λογαριασμό (κύριοι του καταστήματος ή μισθωτές ή υπομισθωτές).
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει επίσης πως στις περιπτώσεις ηχορύπανσης είναι αναγκαίο να εξετάζεται εάν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις προσωρινής αφαίρεσης των αδειών λειτουργίας των καταστημάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου