Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος διαδέχεται τον Κάρολο Παπούλια, έπειτα από τη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή.
Ο πρώην βουλευτής και υπουργός της ΝΔ αποτέλεσε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία, την οποία στήριξαν τόσο οι Ανεξάρτητοι Ελληνες όσο και η Νέα Δημοκρατία.
Ο ανθυποψήφιος, συνταγματολόγος, Νίκος Αλιβιζάτος, που ήταν η πρόταση του Ποταμιού, την οποία στήριξε και το ΠΑΣΟΚ έλαβε 30 ψήφους.
Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, πιστό στη διαχρονική στάση του απέναντι στη συγκεκριμένη διαδικασία ψήφισε «παρών», ενώ το ίδιο έπραξε και η Χρυσή Αυγή.
Αναλυτικά η ψηφοφορία:
Προκόπης Παυλόπουλος – 233 Νίκος Αλιβιζάτος – 30 Παρών – 32 Απόντες – 4
Ποιοι απουσίαζαν από την ψηφοφορία
Η σημερινή ψηφοφορία είχε τέσσερις απουσίες, τρεις δικαιολογημένες, αλλά και εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος διαφωνεί με την υποψηφιότητα Παυλόπουλου και απείχε από την διαδικασία.
Οι άλλοι τρεις απόντες ήταν οι:
Σάββας Αναστασιάδης – Οικογενειακό πρόβλημα Αλέκος Κόντος – Βρίσκεται στο εξωτερικό Γιάννης Μιχελογιαννάκης – Ασθένεια
Εκλεισε γρήγορα ένα μέτωπο η κυβέρνηση, αλλά με διαφωνίες
Με τη σημερινή εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας η κυβέρνηση κλείνει γρήγορα ένα μέτωπο που είναι ανοικτό εδώ και πολύ καιρό (και προκάλεσε και τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου) και επικεντρώνεται στην σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους για συμφωνία πάνω στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ωστόσο, το πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου έφερε και διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, υπήρξαν βουλευτές και στελέχη που δεν συμφώνησαν με την πρόταση Τσίπρα (Λαπαβίτσας, Γλέζος κ.α.).
Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Προκόπη Παυλόπουλου ανέφερε τα ακόλουθα:
Εύλογη η πρόταση για αριστερό υποψήφιο Γιατί δεν υπήρξε ποτέ στη χώρα αριστερός πρόεδρος Σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα Ομως η Αριστερά στις πιο κρίσιμες στιγμές δεν υπήρξε ποτέ αλλαζονική απέναντι στην Ιστορία Δεν διεκδικούσε τα αξιώματα για τον εαυτό της Σήμερα χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο δημοκρατίας με υψηλό αίσθημα εθνικής συνείδησης και να χαίρει ευρύτατης αποδοχής στην κοινωνία και στη Βουλή των Ελλήνων που θα κληθεί να τον ψηφίσει
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου