Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2014

Ευσταθίου: Αυτούς δωροδόκησα για τα εξοπλιστικά - Έδωσε δέκα ονόματα

Ευσταθίου: Αυτούς δωροδόκησα για τα εξοπλιστικά - Έδωσε δέκα ονόματα

Ονόματα στρατιωτικών και μελών επιτροπών έδωσε ο αντιπρόσωπος της γερμανικής Atlas Elektroniks, που είχε δωροδοκήσει τον Αντώνη Κάντα με 2,5 εκατ. ευρώ - Κατονόμασε τον εκλιπόντα πρώην Αρχηγό ΓΕΝ, Γ. Θεοδωρουλάκη και τον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ, Κ. Παναγιωτάκη - Μίλησε για μίζες τριών εκατ. ευρώ, όταν οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει δώσει 18.000.000

Δέκα πρόσωπα, που δωροδόκησε ως εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Atlas Elektroniks στην Ελλάδα, κατονόμασε, σύμφωνα με πληροφορίες, στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, ο κατηγορούμενος Πάνος Ευσταθίου. Πρόκειται, στο σύνολό τους, για μέλη επιτροπών που χειρίστηκσαν συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας φέρεται να κατονόμασε στην απολογία του τον πρώην Αρχηγό ΓΕΝ, ναύαρχο Γιώργο Θεοδωρουλάκη, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή, όπως και τον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ, στρατηγό Κωνσταντίνο Παναγιωτάκη, καθώς και άλλους αξιωματούχους που, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, δωροδοκήθηκαν.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κατηγορούμενος κατονόμασε τρεις Γερμανούς, στελέχη της Atlas, που μοίραζαν τις μίζες, ενώ φέρεται ακόμη να έχει κατονομάσει και πρώην ηγετικό στέλεχος της ΕΒΟ ότι έλαβε χρήματα, προκειμένου να τα δώσει στον Παύλο Νικολαΐδη, επίσης ηγετικό στέλεχος της ΕΒΟ και κουμπάρο του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κατηγορούμενος δεν αναφέρθηκε σε δωροδοκία του Γιάννη Σμπώκου και του Άκη Τσοχατζόπουλου από τον ίδιο, ούτε όμως και του Γιάννου Παπαντωνίου, για τον οποίο φέρεται να δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων από τον ανακριτή.
Ακόμη, ο Π. Ευσταθίου, στην απολογία του, κατονόμασε ως εκβιαστή τον συγκατηγορούμενό του και προφυλακισμένο Αντώνη Κάντα, λέγοντας ότι αυτός ήταν εκείνος που του ζήτησε χρήματα, προκειμένου να μην μπλοκάρει τη διαδικασία προμήθειας δύο οπλικών συστημάτων -Asrad και γερμανικά υποβρύχια.
Ο Π. Ευσταθίου φέρεται επίσης να ομολόγησε ότι μοίρασε μίζες συνολικού ύψους τριών εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό μαύρου χρήματος, που διένειμε ως δωροδοκία σε διάφορα πρόσωπα, ανέρχεται στα 18 εκατ. ευρώ.
Πολλές φορές, πάντως, κατά την απολογία του, δημιουργήθηκε εκνευρισμός, με τον ανακριτή να επιμένει και να ζητάει από τον κατηγορούμενο να κατονομάσει όλα τα πρόσωπα, από την κορυφή έως τη βάση της ιεραρχίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα οποία δωροδόκησε.
Ακόμη, ο κ. Ευσταθίου φέρεται να συναίνεσε στο άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών και, γενικότερα, εμφανίστηκε πρόθυμος να συνεργαστεί πλήρως με τις Αρχές.
Ο συνήγορος του Πάνου Ευσταθίου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δήλωσε νωρίτερα ότι ο υπέργηρος επιχειρηματίας είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τις Αρχές και να κατονομάσει πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στη διακίνηση μαύρου χρήματος.
Ο Πάνος Ευσταθίου, ο οποίος έχει ήδη δώσει κατάθεση και στην Εισαγγελία της Βρέμης, δραστηριοποιείτο από τη δεκαετία του '80 ως αντιπρόσωπος της Atlas Elektroniks στην Ελλάδα, που είχε αναλάβει να εξοπλίσει τα υποβρύχια με σόναρ στο πλαίσιο της σύμβασης «Ποσειδώνας 2». Επρόκειτο για σύμβαση αναβάθμισης των υποβρυχίων που υπογράφτηκε το 2002 επί θητείας Γιάννου Παπαντωνίου.
Έτοιμος, όμως, να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές εμφανίζεται και ο αντιπρόσωπος γερμανικής εταιρείας Δημήτρης Παπαχρήστος, ο οποίος συνελήφθη με ένταλμα του ανακριτή κατά της Διαφθοράς Σπύρου Γεωργουλέα για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Ο προφυλακισμένος Αντώνης Κάντας είχε κατονομάσει τον Δ. Παπαχρήστο ως το πρόσωπο εκείνο που τον δωροδόκησε με συνολικά 750.000 ευρώ για την προμήθεια των αυτοκινούμενων γερμανικών πυροβόλων PZH 2000.

Η απολογία του Δ. Παπαχρήστου

Μέσω των συνηγόρων του ο Δ. Παπαχρήστος δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να απολογηθεί μετά την προθεσμία που ζήτησε και έλαβε από τους ανακριτές.
Το όνομα του Δ. Παπαχρήστου αναφέρεται επίσης στην απολογία του Αντώνη Κάντα, ο οποίος είχε αναφέρει ότι ο συγκατηγορούμενος του τον δωροδόκησε με 750.000 ευρώ για την προμήθεια ενός εξοπλιστικού συστήματος

http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου