Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Νέα πολιτική σελίδα για την Τουρκία, σύμφωνα με αναλυτές

« Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι. Η απολιτική νεολαία της Τουρκίας έχει μετατραπεί σε ακτιβιστές!», γράφεται στη Ηurriyet Daily News.

Η πολιτική ζωή στην Τουρκία δεν θα είναι η ίδια με αυτή πριν από το ξέσπασμα των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των περασμένων ημερών, όποιες και αν είναι οι άμεσες συνέπειες των διαμαρτυριών, εκτιμούν πολλοί πολιτικοί αναλυτές απ' όλους τους χώρους σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις.
« Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι. Η απολιτική νεολαία της Τουρκίας έχει μετατραπεί σε ακτιβιστές!» γράφει χαρακτηριστικά ο Μπαρτσίν Γινάντς της Ηurriyet Daily News.

Αρκετοί αναλυτές συμφωνούν στην εκτίμηση ότι το κύμα διαμαρτυρίας εξέφραζε και επανδρώθηκε κυρίως από την νεολαία, από άτομα 18 έως 35 ετών, που έχουν μεγαλώσει σε περιβάλλον κοσμικό (λαϊκό) και δεν δείχνουν καμία διάθεση να απομακρυνθούν από τις αξίες αυτού του περιβάλλοντος.
Πολλοί επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς «αφουγκράζονται τα σημεία των καιρών», σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν που δεν δείχνει να καταλαβαίνει αυτό που γίνεται.
Πάντως όλοι επίσης συμφωνούν ότι «για πρώτη φορά η κυβέρνηση του Τ. Ερντογάν δέχεται τόσο σκληρή κριτική από τους πολίτες»,, όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο πολιτικός επιστήμονας Χουσεΐν Μπαγκσί.
Άλλο βασικό στοιχείο που επισημαίνουν οι αναλυτές είναι την απόσταση που χωρίζει την αντιπολίτευση από το κύμα αυτό διαμαρτυρίας.
Πολλοί επίσης αναλυτές όπως ο βετεράνος αρθρογράφος Τζινγκίζ Τζαντάρ, θεωρούν ότι το κύμα αυτό διαμαρτυρίας θα έχει ξεχωριστή θέση και στην ιστορία της εποχής μας, θα πάρει μια θέση δίπλα από στιγμές όπως η πτώση του τείχους του Βερολίνου, η κατάρρευσή του Γκορμπατσόφ και άλλες τέτοιες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας. Πάντως, ο ίδιος αποφεύγει να προδικάσει σε τι θα οδηγήσει αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας.
Οι μόνοι που τολμούν να κάνουν προβλέψεις σήμερα σχετικά με την περαιτέρω πορεία των πραγμάτων είναι οι σχολιαστές των αγορών και οι οικονομικοί αναλυτές, που βλέπουν μέσα από τη συμπεριφορά των αγορών, άμεση επιστροφή της σταθερότητας. Το κύμα διαμαρτυρίας μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση να πετύχει καλύτερα τους στόχους, λένε
http://www.kathimerini.gr









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου