Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Χάνει έδαφος η Ελλάδα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Προειδοποιήσεις WWF για την ενεργειακή εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα

Χάνει έδαφος η Ελλάδα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Τον κώδωνα του κινδύνου για την υποβάθμιση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο κρούει η διεθνής οργάνωση WWF με αφορμή την εφετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που εορτάζεται σήμερα, Τετάρτη 5 Μαΐου. Η εκστρατεία του WWF με τίτλο «Η δική σου ενέργεια» έχει στόχο να πιέσει κυβερνήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου οι επενδύσεις σε ΑΠΕ να αυξηθούν κατά 40 δις. δολάρια μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, «η ελλιπής πληροφόρηση σχετικά με τις συνέπειες καύσης των ορυκτών πόρων, οι κρυφές επιδοτήσεις αλλά και τα τεράστια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα έχουν συμβάλει στην αποσιώπηση του πραγματικού κόστους των ορυκτών καυσίμων».

«Τα περιθώρια στενεύουν. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα πως στο τέλος του δρόμου της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με αφιλόξενες για τον άνθρωπο κλιματικές συνθήκες και ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας. Αποτελεί πλέον συλλογική μας ευθύνη να διαμορφώσουμε το μέλλον που επιθυμούμε. Καλούμε τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλουν στη μετάβαση σε μορφές καθαρών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δίνοντας οριστικό τέλος σε άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο» σημειώνει ο Τζιμ Λιπ, γενικός διευθυντής του διεθνούς WWF.

Σύμφωνα με το WWF, η χώρα μας αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Η χρήση λιγνίτη αποτελεί ακόμα και σήμερα τη μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ενέργειας, επιβαρύνοντας κάθε χρόνο την ελληνική οικονομία με 2,3 - 4 δισ. ευρώ, ενώ με τη χρήση ευρωπαϊκών πόρων για την κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων η εξάρτηση αυτή θα συνεχισθεί για αρκετά ακόμα χρόνια.

«Π.χ. η καινούργια μονάδα της ΔΕΗ στην Κοζάνη χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μια γερμανική τράπεζα. Σε γενικές γραμμές η ελληνική κυβερνητική πολιτική συντάσσεται με τις πλέον ξεπερασμένες πολιτικές χωρών εντός ΕΕ, όπως η Πολωνία και η Ρουμανία, προτάσσοντας άκριτα τα επισφαλή οφέλη εξόρυξης ορυκτών καυσίμων σε στεριά και, προσφάτως, θάλασσα. Παραμένει άξια απορίας η διεκδίκηση χρηματοδοτικών πόρων υπό ευνοϊκούς όρους για την αξιοποίηση λιγνίτη, τη στιγμή που η εγχώρια αγορά ΑΠΕ πνέει τα λοίσθια λόγω κυρίως μη πρόσβασης στα απαραίτητα κεφάλαια» σημειώνει ο Μιχάλης Προδρόμου, υπεύθυνος ενεργειακής πολιτικής για το WWF Ελλάς. «Αυτές οι μονάδες πέρα από το περιβαλλοντικό και το κοινωνικό κόστος μακροπρόθεσμα τελικά αποδεικνύονται και οικονομικά ασύμφορες» σχολιάζει ο κ. Προδρόμου.

Παράλληλα αναφέρεται στην πρόσφατη αξιόλογη «Renewable energy country attractiveness indices» στην οποία όσον αφορά την ελκυστικότητα στις επενδύσεις σε ΑΠΕ η χώρα μας από την 20ή θέση -μόλις μέσα έξι μήνες- κατρακύλησε στην 40ή και τελευταία θέση.

«Η αντίστοιχη πτώση μας όσον αφορά τις επενδύσεις αποκλειστικά σε φωτοβολταϊκά -για τα οποία ως πρόσφατα υπήρχε όπως ξέρουμε σημαντικό ενδιαφέρον- είναι από τη 14η στην 36η θέση» επισημαίνει ο κύριος Προδρόμου.

«Ως WWF στόχος μας είναι να σε αυτή τη φάση να αναδείξουμε κυρίως τις αδικίες που υφίστανται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα., διεθνώς αλλά και ειδικά στη χώρα μας. Π.χ. στη ΔΕΗ παρέχεται η κύρια πρώτη ύλη της, ο λιγνίτης, ουσιαστικά δωρεάν, το φυσικό αέριο συνεχίζει να έχει φοροαπαλλαγές».

http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου