Χιλιάδες άνθρωποι που ανταποκρίθηκαν σε έκκληση δύο συνδικάτων βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης σήμερα το απόγευμα, έκτη ημέρα των διαδηλώσεων εναντίον του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από δύο διαφορετικά σημεία κρατώντας κόκκινες ή άσπρες σημαίες και κατέκλυσαν την πλατεία Ταξίμ, επίκεντρο στης αμφισβήτησης που συγκλονίζει την Τουρκία, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού.
Την ίδια ώρα άκαρπη απέβη η συνάντηση αντιπροσωπείας των διαδηλωτών με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας Μπουλέντ Αρίντς. Αμέσως μετά η «Πλατφόρμα Ταξίμ», που πρωταγωνιστεί στις διαδηλώσεις, απηύθυνε πρόσκληση για μαζική συμμετοχή των πολιτών στους αγώνες, έως ότου η κυβέρνηση ανταποκριθεί στα αιτήματά τους.
Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Αρίντς, οι «απεσταλμένοι», όπως δήλωσαν, των διαδηλωτών ανακοίνωσαν ότι επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, τα οποία απευθύνονται στον πρωθυπουργό της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μάλιστα, καταδίκασαν τη ρητορική του πρωθυπουργού της Τουρκίας, τον οποίο κατηγόρησαν ότι «υποκινεί εμφύλιο πόλεμο» και «προσβάλλει» τους πολίτες.
Στο μεταξύ όλοι περιμένουν την επιστροφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την περιοδεία του στις χώρες του Μάγκρεμπ στη Βόρεια Αφρική. Οπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπεύθυνος εξωτερικού δελτίου του δημοφιλούς τηλεοπτικού σταθμού NTV Φεχμί Γκιουρνταλί (Fehmi Gurdalli), από τη στάση που θα τηρήσει ο Τούρκος πρωθυπουργός εξαρτάται αν θα υπάρξει αποκλιμάκωση ή μη της κατάστασης.
«Με τις δηλώσεις του προέδρου της χώρας Αμπντουλλάχ Γκιούλ και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ηρέμησαν κάπως τα πράγματα, αλλά το 'αύριο' των κινητοποιήσεων εξαρτάται από το τι θα κάνει ο πρωθυπουργός. Ολοι αναρωτιούνται εάν θα συνεχίσει στη γραμμή των σκληρών δηλώσεων ή θα αλλάξει συμπεριφορά και θα ηρεμήσουν τα πράγματα» εξηγεί ο Τούρκος δημοσιογράφος, υπογραμμίζοντας πως "κλειδί" για τις εξελίξεις θα είναι η στάση του κ. Ερντογάν.
«Το πάρκο Γκεζί και το μέλλον του ήταν η αφορμή και το 'σύμβολο' των όσων ακολούθησαν. Η πραγματική αιτία είναι το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν έχει κάνει πολλά πράγματα για τους υποστηρικτές του - κυρίως τους ισλαμιστές - αλλά έχει αγνοήσει παντελώς τον υπόλοιπο πληθυσμό. Επιβλήθηκαν πολλοί περιορισμοί απέναντι σε όσους ακολουθούν την 'κοσμική' οδό (π.χ. περιορισμοί στο αλκοόλ)» τονίζει ο κ. Γκιουρνταλί, αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν τους Τούρκους να ξεσηκωθούν και να κατεβούν στους δρόμους.
«Ο κ. Ερντογάν δεν συμπεριφέρεται απλώς ως πρωθυπουργός, αλλά παράλληλα σαν δήμαρχος της Αγκυρας ή της Κωνσταντινούπολης, σαν υπουργός Πολιτισμού κ.λπ. Είναι αυτός που παίρνει όλες τις αποφάσεις, που μιλά για τα πάντα [..] Είναι πολύ ισχυρός, έχει στήριξη από τους οπαδούς του, αλλά έχει υπερβεί τις εξουσίες του και αποφασίζει για όλα» επισημαίνει ο Τούρκος δημοσιογράφος.
Ο ίδιος εκτιμά πως τα γεγονότα που βιώνει τον τελευταίο καιρό η Τουρκία δεν είναι μια σύγκρουση κεμαλιστών - ισλαμιστών. «Δεν είναι μόνο κεμαλιστές αυτοί που διαδηλώνουν. Υπάρχουν και κάποιοι που απεχθάνονται τον κεμαλισμό κι όμως βρίσκονται μεταξύ των διαδηλωτών. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, από πολλές διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές ομάδες και όχι μόνο κεμαλιστές. Ακόμη και κάποιες μαντιλοφορούσες συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, εκφράζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την υποστήριξή τους στη διατήρηση του πάρκου» υποστηρίζει ο κ. Γκιουρνταλί.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους νέους, ο Τούρκος δημοσιογράφος σημειώνει πως αυτοί διαδηλώνουν κατά του Ερντογάν και της συμπεριφοράς του. «Θέλουν -λέει- να αλλάξει στάση, να είναι πιο ανεκτικός και να αρχίσει να ενδιαφέρεται για όλους και όχι μόνο για τους υποστηρικτές του».
Επιβεβαιώνει δε, με τις δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι, στις διαδηλώσεις έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και κάποια εξτρεμιστικά στοιχεία, γεγονός φυσιολογικό, όπως λέει, αφού τέτοιου είδους φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις και αλλού, όπως στην Αθήνα.
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που δέχθηκαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για την "απαθή" στάση που τήρησαν, τις πρώτες ημέρες, απέναντι στα όσα εκτυλίσσονταν στην πλατεία Ταξίμ και αλλού, ο κ. Γκιουρνταλί δεν διστάζει να παραδεχθεί πως «είναι αλήθεια πως τον πρώτο καιρό των διαδηλώσεων τα τουρκικά ΜΜΕ 'αγνόησαν' τα γεγονότα, προκαλώντας την οργή πολιτών και διαδηλωτών», γεγονός που αποδίδει στο ότι «δεν πίστευαν πως θα υπάρξουν αυτού του είδους οι εξελίξεις».
Σήμερα, τα πράγματα, όπως λέει, έχουν αλλάξει, υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση, ενώ στο τηλεοπτικό κανάλι στο οποίο εργάζεται, ο ίδιος ο διευθυντής ζήτησε «συγγνώμη» από τους διαδηλωτές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου